back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADGROTTOR MED KÖRSBÄRSSÅS OCH MARÄNG

  • 24 personer

Jag vet inte vad jag ska säga men här kommer ett till recept på grottor, chokladgrottor med körsbärssås och maräng. Och ni kommer säkert undra om jag har spårat ut totalt. Klart jag har men dem blev så goda som små fina bakelser. Eftersom jag tycker jättemycket om grottor ville passa på att testa en chokladvariant. Så så goda!

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.

2.

Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.** Ställ åt sidan.

3.

Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen är mjuk men det går att hantera.

4.

Dela i lika stora bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.

5.

Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten. Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter.

6.

Ta ut plåten från ugnen och tryck lätt i mitten på varje kaka så du får en fördjupning. Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.

7.

Häll äggvitorna i en bunke till en köksmaskin. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull på spisen. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitorna till ett hårt skum.

8.

När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i marängen i en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är blank och har svalnad till rumstemperatur.

9.

Fyll grottorna med körsbärssås eller sylt. Spritsa marängen över och bränn av med en gasolbrännare. Marängen kan man spritsa på i förväg och sedan bara bränna av precis innan servering.

10.

Förvaras svalt i låda med lock.

Ingredienser

Kak deg

250 g rumstempererat smör

1.5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

5 dl vetemjöl

0.75 dl osötad kakao

Fyllning

körsbärssås* eller sylt annars

2 äggvitor

0.5 dl vatten

2 dl strösocker