back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADKAKA MED JORDNÖTSSMÖRKRÄM OCH SALTKARAMELL

En saftig chokladkaka med jordnötssmörkräm och saltkaramell som bakas i en form från Nordic Ware. Perfekt att fylla med frukt, bär, mousse eller vaniljglass. Receptet ger ca 16 bitar och har en gräddningstid på ca 45 minuter.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla riktigt ordentligt din form och ställ åt sidan.

    2.

    Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter.

    3.

    Lägg i ägg, filmjölk och olja och vispa slät.

    4.

    Vispa sist det kokta vatten i smeten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Smeten är väldigt rinnig.

    5.

    Häll smeten i formen.

    6.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter tills mitten på kakan känns torr men fortfarande mjuk. Låt kakan svalna i formen för ca 10 min innan du vänder uppochner på galler. Låt kallna med formen över.

    7.

    Vispa smör, vaniljsocker och florsocker riktigt fluffigt. Tillsätt jordnötssmör och vispgrädde under fortsatt vispning.

    8.

    Bred eller spritsa krämen över den kalla kakan. Ringla över saltkaramell och hackade jordnötter.

    9.

    Förvaras i kylskåp i låda med lock.

    Ingredienser

    2 1/2 dl vetemjöl

    2 1/2 dl strösocker

    1 dl osötad kakao

    1 tsk bikarbonat

    1/4 tsk salt

    1 tsk vaniljsocker

    1 stora ägg

    1 1/4 dl filmjölk

    1 1/4 dl rapsolja eller annan neutral olja

    1 dl kokt vatten

    1/2 dl brygd kaffe

    75 g normal saltat smör

    1 tsk vaniljsocker

    1 dl florsocker

    1 dl jordnötssmör

    ca 1/2 dl vispgrädde

    - saltkaramell på tub

    - hackade jordnötter