back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADPAJ

  • 10 personer

Jag erkänner. Jag är en chokladist. Det finns inget vackrare och som gör sig bättre på bild än chokladdessert och jag blir kär varje gång jag bakar med choklad. Det finns så mycket gott man kan göra med choklad så jag tror inte ens tre livstider skulle räcka för mig att baka allt gott jag vill baka. Tänk er vad man kan göra egentligen med lite choklad och väldigt få ingredienser. En knaprig pajskal, en silkeslen chokladfyllning och sötsura färska blåbär gör denna paj till en dekadent dessert. En riktig showstopper. Måste bara varna är…Den är så god så du kommer kanske vilja äta upp hela själv.

Hur

Instruktioner

1.

För att göra degen, blanda mjöl och smör i en skål. Använd fingrarna till att smula sönder smöret tills blandningen liknar grova brödsmulor.

2.

Rör i sockret och vispat ägg tills degen går ihop till en boll. Tryck in , platta till oval, täck med plastfolie och ställ i kylen för att vila i 30 minuter. Har du brttom ställ degen i frysen för ett par minuter.

3.

Värm ugnen till 180 ° C / 350 ° F. Mjöla bakbordet och kavla ut degen till 3 mm i tjocklek och tillräckligt stor för att passa i en ca 20 cm diameter och ca 4 cm djup pajform med en löstagbar bas.

4.

Tryck in degen i sidorna och upp mot kanten på formen innan du trimmar kanterna. Ifall att degen smular, få ingen panik, bara lappa ihop den.

5.

Pricka basen med en gaffel.

6.

Placera pajskalet i ugnen och baka i ca 15 minuter tills skalet är lätt gyllenbrun.

7.

Ta bort formen ur ugnen och låt den svalna på galler.

8.

Förbered fyllningen genom att placera alla ingredienser i en skål som du värmer på spisen tills chokladen och sockret har smält helt.

9.

Blanda tills krämen är slät och häll sedan den i den kylda pajskalet.

10.

Ställ i kylen för en timme eller tills krämen har stelnat. Innan servering kan du garnera efter tycke eller sikta över guld pulver som i mitt fall.

Ingredienser

Pajdeg

150 g vetemjöl, plus extra

75 g kallt smör, tärnad

25 g strösocker

1 stort ägg, vispat

Fyllning

2.5 dl vispgrädde

200 g mörk choklad (70% kakao), finhackad

75 g strösocker

Frukt och bär, hackade nötter eller t ex guld pulver, att dekorera (tillval)