back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADTÅRTA MED HALLONMOUSSE OCH BRÄND MARÄNG

  • 8-10 bitar

Denna är bland den godaste hallonmoussetårtan jag har ätit. Och jag har nog smakat en eller ett par alla de år jag har bakat. En fröjd för gommen och för ögat.

Hur

Bottnar

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjölja 3 runda engångsformar i aluminium, ca 18 cm i diameter, samt fodra botten med bakplåtspapper. Ställ pt sidan

2.

Ta fram tre likadana glas. Knäck äggen i ena glaset. Ställ det andra glaset precis jämte och mät upp strösocker till samma höjd som äggen. I det tredje glaset fyller du på med vetemjöl i samma höjd som äggen. Ta bort 3 msk vetemjöl från glaset och ersätt med 3 msk kakao. Istället för att måtta med decilitermått så använder du ögonmåttet och måttar med glasen. Tillsätt sedan bakpulver och vaniljsocker i mjölglaset

3.

Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Vänd försiktigt smeten med slickepott. Fördela smeten lika i de tre formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Håll ugnslyckan stängd de första 15 minuterna så inte bottnarna sjunker ihop. Låt bottnarna svalna i formar under en kökshandduk

Hallonmousse

1.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt stå i ca 10 minuter. Koka upp bären med strösocker i en kastrull och låt småputtra tills de blir mjuka och mosiga. Sila bort kärnorna. Krama ur vattnet ur gelatinbladen, lägg i den heta hallonpurén och rör om tills den har smält och du har en len puré

2.

Sila purén så du slipper eventuella gelatinklumpar. Låt purén svalna. Vispa grädden till väldigt mjuka toppar. Vänd ner grädden i hallonpurén

Montering

1.

Montera tårtan i en tårtring eller form med löstagbara kanter. Fodra kanten på formen med bakplåtspapper eller plastfilm/kakplast

2.

Varva bottnar med hallonmousse, avsluta med hallonmousse

3.

Plasta in och ställ tårtan kallt ett par timmar eller över natten så moussen stelnar. Har du bråttom, ställ tårtan i frysen i någon timme

Italiensk maräng

1.

Häll vatten och strösocker i en kastrull. Blanda och koka upp. Den ska nå ca 118 grader, vilket brukar ta ca 5-7 minuter och ger en trögflytande sockerlag

2.

Under tiden, vispa äggvitorna med citronsaften till ett hårt skum. Häll sedan försiktigt den varma sockerlagen i marängen under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills marängen är styv och blank

3.

Lossa formen och ställ tårtan på ett serveringsfat. Täck den helt i maräng och bränn av med en gasbrännare

Tips!

1.

Spritsa marängen i ett fint mönster, som en slöja av rosor. Själv har jag använt en rostyll till detta. Att bränna marängen är valfritt, men det blir så mycket snyggare

Ingredienser

Bottnar

4 st stora ägg

Vetemjöl (ersätt sedan 3 msk vetemjöl med osötad kakao)

Strösocker

2 tsk bakpulver (0.5 tsk bakpulver per ägg)

1 tsk vaniljsocker

Hallonmouse

6 st Gelatinblad eller 3 tsk gelatinblad

400 g frysta hallon

1 dl strösocker

4 dl vispgrädde

Italiensk maräng

2.5 dl strösocker

2/3 dl vatten

4-5 äggvitor (motsvarar 1.3 dl)

0.5 tsk citronsaft

2 msk strösocker