back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADTÅRTA MED JORDGUBBS­SMÖRKRÄM

  • 90 minuter
  • 12 personer

Saftiga chokladbottnar med sommarens favoriter - jordgubbar. Jag var så uppe i varv när jag tog bilderna så jag glömde mina jordgubbar till garnering på diskbänken. Missa inte dom du också!

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen

2.

Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät

3.

Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Smeten är väldigt rinnig

4.

Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara

5.

Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler

6.

Koka upp jordgubbarna med sockret i en kastrull på spisen. Låt småkoka ett par minuter tills bären blir mjuka

7.

Mossa och sila puren i en liten skål. Låt kallna

8.

Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en baktermometer

9.

Vispa äggvitorna tillsammans med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning

10.

Vispa sen marängen tills den kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget

11.

Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser kanske krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt då vispa så kommer krämen att “vända” och bli tjock, luftig och slät

12.

Vispa jordgubbspuren i krämen

13.

På ett serveringsfat sätt ihop bottnarna med 1/3 del kräm emellan. Spackla tårtan med resterande kräm och garnera med färska jordgubbar och ev ätbara blommor

Tips!

1.

Tänk på att ALDRIG garnera med blommor eller växter som kan vara skadliga för oss, giftiga. Är du osäker, hoppa över dem.

Ingredienser

Bottnar

4.75 dl mjöl

4.75 dl socker sugar

1.75 dl mörk kakao

2 tsk bikarbonat

0.5 tsk salt

2 stora ägg

2.5 dl buttermilk (mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter)

2.5 dl rapsolja eller annan neutral olja

1.5 tsk vaniljpasta

2.5 dl kokt vatten

Jordgubbssmörkräm

200 g jordgubbar

5 msk gelésocker

2.5 dl strösocker

0,6 dl vatten

4-5 äggvitor eller 1,3 dl äggvitor

2 msk strösocker

300 g rumsvarmt smör fördelat i små bitar

Garnering

färska jordgubbar halverade

ätbara blommor