back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADTÅRTA MED JORDNÖTSNOUGAT

En saftig chokladtårta dekorerad med jordnötsnougat, färska frukter, bär och kaksmulor. Perfekt för födelsedagar eller speciella tillfällen.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.

    2.

    Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter.

    3.

    Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.

    4.

    Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Det har jag råkat ut för. Smeten är väldigt rinnig.

    5.

    Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara.

    6.

    Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.

    7.

    Blanda socker, smör och kondenserad mjölk i en kastrull och värm upp på spisen, på låg värme. Blanda i då och då tills sockret har smält och den börjar koka. Koka för ca 1-2 minuter och ta bort från spisen.

    8.

    Rör i krämen tills den är slät.

    9.

    Blanda i jordnötssmör och marshmallow fluff. Låt krämen kallna i rumstemperatur.

    10.

    Blanda med vispgrädde tills det blir en slät fin kräm.

    11.

    Fyll och spackla tårtan med fyllningen. Lägg pinnarna runt om tårtan och toppa med frukt och bär eller spritsa grädde och strö över kexsmulor. Låt bara fantasin flöda.

    Ingredienser

    4 3/4 dl mjöl

    4 3/4 dl socker

    1 3/4 dl mörk kakao

    2 tsk bikarbonat

    1 tsp salt

    2 stora ägg

    2,4 dl buttermilk

    2,4 dl rapsolja

    1 1/2 tsk vaniljpasta

    2,4 dl kokt vatten

    1 1/4 dl socker

    115 g smör

    3/4 dl kondenserad mjölk

    1/2 burk marshmallow fluff

    3/4 dl vispgrädde

    1 dl jordnötssmör

    att klä kanterna med Chokladpinnar eller rån

    - Färsk frukt eller bär

    - Kaksmulor

    - Vispad grädde