back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CHOKLADTÅRTA MED SAFFRANSKRÄM

  • 12 bitar

Här har ni julens juligaste krans 2.0! Ställ den kallt så den blir hur fint som helst. Och smaken, den är gudomlig.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra botten på två runda formar, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper och smörj och mjöla kanterna på. Ställ åt sidan.

2.

Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter.

3.

Lägg i ägg, filmjölk och olja och vispa slät.

4.

Vispa sist det kokta vatten i smeten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Smeten är väldigt rinnig.

5.

Fördela smeten lika i formarna.

6.

Grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter tills mitten på kakan känns torr. Låt bottnarna kallna i formen.

7.

Vispa färskosten mjukt och krämigt. Rör smöret mjukt och blanda med osten.

8.

Tillsätt saffranen och florsockret, vispa jämt och luftigt.

9.

Stansa ut ett håll i mitten på båda bottnarna. Använd ett glas eller liten skål och skär runt om med en vass kniv.

10.

Ställ den ena botten på ett serveringsfat. Fyll en spritspåse med hälften av krämen och spritsa över botten. lägg över den andra botten och spritsa över resterande kräm.

11.

Garnera med lingon, krossade maränger och grönt precis innan servering.

Ingredienser

Chokladkaka

4.75 dl vetemjöl

4.75 dl strösocker

1.75 dl osötad kakao

2 tsk bikarbonat

0.5 tsk salt

2 stora ägg

2.5 dl filmjölk

2.5 dl rapsolja eller annan neutral olja

1.5 tsk vaniljsocker

2.5 dl kokt vatten

Saffranskräm

125 g normal saltat smör, vid rumstemperatur

400 g färskost naturell

1-2 kuvert á 0,5 g saffran + 1 tsk strösocker + 1 tsk citronsaft

1.5 – 2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

Garnering

lingon, maränger, citronmeliss eller myntablad