back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Cinnabon Monkey Bread

En sats blir en stor sockerkaksform, ca 15 portioner. Ljumma degiga kanelbullar rullade i karameliserat brunt socker med Philadelphiaglasyr på. Socker och smör smälter och sjunker till botten, vilket gör den saftiga botten toppen på brödet. Galet gott!

    Hur

    1.

    Smörj en sockerkaksform med det rumstempererade smöret. Ställ åt sidan.

    2.

    Blanda den varma mjölken med smält smör och jäst. Rör i tills jästen har lösts upp.

    3.

    Mät upp mjöl och salt i assistenten och blanda på lägsta hastighet. Häll i all vätska och sen höj hastigheten till medium. Kör degen i minst 6-7 minuter. Är degen jätte klibbig ska du tillsätta lite mer mjöl, lite i taget. Degen är färdigt när den släpper bunkens kanter.

    4.

    Smörj en stor skål och lägg i degen. Plasta in i folje och låt den jäsa till dubbelstorlek eller minst 1 timme.

    5.

    I en skål blanda socker och kanel. I en annan skål smält smöret och låt det svalna lite.

    6.

    Sätt ugnen på 175º. Ta upp degen på bakbordet och platta till den. Kavla ut den till en fyrkantig bit och skär med en kniv eller pizza skärare i 8 delar på höjden och 8 delar på tvären. Det ger dig 64 små rutor.

    7.

    Rulla varje bit till en boll. Doppa bollarna i smör och rulla sen i socker och kanel. Lägg bollarna i sockerkaksformen. Dem behöver inte vara lika stora eller ha riktigt samma form. Fyll formen och har du lite socker och smör kvar, blanda och häll över bollarna.

    8.

    Plasta in formen i folje och låt jäsa på en varm plats till bollarna blir fluffiga och Monkey Bread når nästan till toppen. Mitt var färdigt jäst på 35 minuter.

    9.

    Grädda i nedersta delen av ugnen till brödet har fått färg och karameliserat socker börjar bubbla runt kanterna.

    10.

    Låt brödet svalna i formen för 5 minuter.

    11.

    Blanda alla ingredienser till glasyren. Vänd brödet på ett serveringsfat och häll glasyr över den. Låt glasyren rinna ner för kanterna. Servera brödet ljummet.

    Ingredienser

    2 msk smält smör

    2 msk rumstempererat smör

    5 dl mjölk varm

    50 g färsk jäst

    3/4 dl socker

    7 3/4 dl mjöl

    1 tsk salt

    2,5 dl brunt socker

    3 tsk malen kanel

    1 1/4 dl smält smör

    1/2 dl florsocker

    1 1/2 dl Philadelphia ost

    1/2 tsk vaniljsocker

    1-2 msk grädde