back-button

Simona Muntean

Picture of the author

CLEMENTINKAKA MED KARDEMUMMA

  • 10-12

CLEMENTINKAKA MED KARDEMUMMA! Passa på nu så länge citrusfrukten smakar som bäst.

Hur

How to

1.

Förvärm ugnen till 175 ° C. Klä en rund form, ca 20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan

2.

Skär clementinerna i tunna skivor

3.

Koka upp på spisen strösocker och vatten

4.

Lägg i clementinskivorna, kanel och stjärnanis och koka i 5-10 minuter tills skalen på frukten börjar bli genomskinlig

5.

Ta upp clementinerna på en tallrik och fortsätt koka sockerlagret tills den blir som en lättflytande honung

6.

Lägg skivorna i ett fint mönster i botten på formen och ställ formen åt sidan

7.

Rör mjölet, bakpulver, resterande kardemumma och saltet i en skål

8.

I en annan skål, vispa smör med strösocker med en elektrisk mixer tills den är ljus och fluffig, ca 2-3 minuter. Skrapa ner skålens sidor

9.

Lägg i vanilj och sedan äggen ett i taget och vispa jämn efter varje ägg. Vispa i filmjölken på låg hastighet

10.

Lägg i mjölblandningen i tre omgångar och vispa emellan för att kombinera. Skedda smeten över clementinerna och släta till ytan

11.

Baka i mitten av ugnen tills en tandpetare som sätts in i mitten och kommer ut ren, ca 30- 35 min beroende på ugn

12.

Låt kakan svalna i formen för 10 minuter. Vänd kakan på ett serveringsfat

13.

Pilla bort pappret och pensla toppen och kanterna runt om kakan med resten av sockerlagret

14.

Servera med vispad grädde

Ingredienser

Toppen

2 dl strösocker

1 dl vatten

2-3 skivade clementiner

1-2 kanelstänger

2-3 stjärnanis

Smet

100 g smör

1.5 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0.25 tsk salt

0.5 tsk riven skal

1 tsk vaniljpulver

0.5 tsk kardemumma

2 ägg

1.5 dl filmjölk eller matlagningsyoghurt