back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Death by chocolate ~ Drömsk rulltårta

En saftig rulltårta med chokladmarängsmörkräm, perfekt för chokladälskare. Kan fyllas med vitchokladkräm eller grädde för variation.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175º C. Klä en plått med bakplåtspapper.

    2.

    Blanda de torra ingredienserna till tårtbotten i en skål, förutom sockret, och ställ åt sidan.

    3.

    Vispa äggen ca 3-4 minuter, vit och luftigt.

    4.

    Tillsätt sockret och fortsätt vispa ca 2 minuter till.

    5.

    Häll i mjölk och olja och vispa lätt.

    6.

    Vänd ner mjölblandningen och vispa lätt till en homogen smet.

    7.

    Bre smeten på bakplåtspapper och grädda i ca 7-10 minuter.

    8.

    Blöt en handduk, lägg på ett bakplåtspapper och vänd den färdiga rulltårtan över samt dra bort bakpappret. Rulla försiktigt från den sidan du vill rulla tårtan. Jag brukar rulla från den långa sidan om jag har mycket fyllning, då blir inte rulltårtan för tjock och fyllningen hamnar inte utanför.

    9.

    Ställ rulltårtan åt sidan tills den kallnar helt och du har förbered fyllningen.

    10.

    Blanda 2 1/2 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en sockertermometer.

    11.

    Vispa äggvitorna tillsammams med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.

    12.

    Vispa sen äggvitorna ca 5 minuter tills dem kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget. Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock. Fortsätt vispa så kommer krämen att "vända" och bli tjock, luftig och slät.

    13.

    Blanda i kakao och vispa krämen slät. Om du vill helst använda choklad, smält den först i micron några sec i taget, rör om och micra lite till. När all choklad har smält fortsätt rör i tills den har svalnat.

    14.

    Vispa chokladen i smörkrämen.

    15.

    Fyll rulltårtan med kräm och rulla den tajt. Ställ den kallt tills den ska ätas. Ta fram den ca 15 minuter innan och skär i lagom tjocka bitar.

    Ingredienser

    3 stora eller 4 mindre ägg

    100 g strösocker

    60 g mjöl

    30 g kakao

    1 tsk vanilj

    5 g bakpulver

    3 msk olja

    3 msk mjölk

    2 1/2 dl strösocker

    0,6 dl vatten

    4-5 äggvitor eller 1,3 dl äggvitor äggvitor

    300 g smör

    4-5 rejäla msk kakao

    150 g choklad