back-button

Simona Muntean

Picture of the author

DEN BÄSTA CHOKLAD OCH KAFFEKAKA

  • 16 bitar

Jag bakade en choklad- och kaffe sockerkaka som jag bara var tvungen att dela receptet med er. Den blev perfekt saftig, smakade i alla fall inte mycket kaffe. Kaffet gör bara kakan saftig och förhöjer chokladsmaken. Toppade kakan med en chokladglasyr och serverade till den en kopp kaffe. Såklart.

Hur

1.

Förvärm ugnen till 175º C. Smörj en stor form med smör eller olja och strö på ordentligt med mjöl. Ställ åt sidan.

2.

Blanda i en liten skål bryggt kaffe och kakaopulver till en jämn smet.

3.

Kombinera socker, salt, bikarbonat och ägg i en annan större skål och vispa luftigt i ca en minut.

4.

Tillsätt buttermjölk, olja och vaniljextrakt och blanda väl.

5.

Sikta i mjöl och vispa på låg hastighet i någon minut.

6.

Tillsätt kaffeblandningen och blanda väl.

7.

Häll i formen och baka längst ner i ugnen för ca en timme. Gör tandpetartestet innan eftersom tiden för gräddning varierar från ugn till ugn.

8.

Låt kakan svalna helt innan du tar ut den ur formen och vänder den över ett serveringsfat.

9.

Värm smör och grädde i en kastrull på spisen, se till att grädden inte kokar upp.

10.

Ta bort från spisen och tillsätt chokladen. Rör i tills chokladen har smält och du får en len glasyr. Är glasyren för tunn låt den stå en stund och svalna.

11.

Häll glasyren över kakan, låt den droppa från kanterna och låt kakan stå kallt någon timme innan serveringen.

Tips!

1.

Innan du glaserar kakan kan du täcka den med plastfolie och frysa in eller ställa kallt i kylskåpet någon dag eller två. Tina upp och sen glasera den i så fall minst någon timme innan den ska ätas.

Ingredienser

Kaka

2 1/2 dl bryggt kaffe

1 3/4 dl kakaopulver

5 dl strösocker

1 tsk salt

2 ½ tsk bikarbonat

3 ägg

2 1/2 dl buttermjölk (blanda mjölk med 2 msk äppelvinäger och låt det stå i 5-10 minuter)

2 dl rapsolja eller annan olja neutral i smaken

1 tsk vaniljextrakt eller socker

6 1/4 dl siktad vetemjöl

Glasyr

100 g choklad

4 msk osaltat smör

1/2 dl vispgrädde