back-button

Simona Muntean

Picture of the author

DEN ULTIMATA CHOKLADTÅRTA

En ultimat chokladtårta med rinnande tjock choklad mellan saftiga chokladbottnar och kola sås. En tårta för chokladälskare!

  Hur

  1.

  Sätt ugnen på 175 º.

  2.

  Smörj och mjöla 4 engångsformar ca 15 cm. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så det blir lättare att få ut kakorna när dem är gräddade.

  3.

  Vispa ägg, filmjölk, olja och kaffe i en hög skål så slipper du städa hela köket efteråt.

  4.

  Lågg i alla torra ingredienser och vispa till en jämn smet.

  5.

  Fördela smeten i formarna och grädda i ca 30-35 minuter i mitten av ugnen. Känn på utan att kakorna inte kladdar. Låt dem kallna innan du tar ut dem ur formarna.

  6.

  Dem blir väldigt höga och fina. Det som är bra är att du inte behöver mycket kräm mellan för att tårtan ska vara saftiga. Dessa kan man äta nästan utan kräm om man så vill.

  7.

  Värm både grädde och smör i en kastrull på spisen. Får inte koka upp. Lägg i choklade i mindre bitar och rör tills den har smält och det inte finns några klumpar. Låt krämen stå kallt tills den tjocknar. Det kan ta 1-2 timmar.

  8.

  Jag ville använda krämen innan den hade tjocknat för att kunna få den rinnande på tårtan så därför rörde jag ikrämen då och då och framförallt passade den.

  9.

  Lägg bottnarna ihop med chokladkräm emellan, avsluta med kräm. Jag ringlade över dulce de leche över varje lager kräm fast inte på toppen.

  Ingredienser

  2 ägg

  2,5 dl filmjölk

  2,5 dl starkt bryggd kaffe

  1,25 dl neutralt matolja

  200 g mjöl

  450 g strösocker

  75 g kakao

  2 tsk bikarbonat

  1 tsk bakpulver

  1 tsk salt

  2 tsk vaniljsocker

  250 g choklad

  2,3 dl grädde

  50 g smör