I en kastrull på spisen koka upp alla ingredienser till kompott. Låt puttra på låg värme tills rabarbern blir mjuka.
Låt mig presentera godaste rabarber och hallondessert serverat i de vackraste glasen. Testa desserten till Nyårssupén, Morsdag eller kanske till Midsommar. Byt ut rabarber och hallonkompott mot andra frukt och bär som är i säsong eller du gillar. HÄR ser du hur lätt du svänger ihop desserten.
1.
I en kastrull på spisen koka upp alla ingredienser till kompott. Låt puttra på låg värme tills rabarbern blir mjuka.
2.
Ta bort från plattan och låt kompotten kallna. Förvaras i burk med lock i kyllskåp.
3.
Blanda kex och smält smör till en blöt grynig massa. Ställ åt sidan.
4.
Rör färskosten mjukt. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.
5.
Ta fram dina glas. Fördela kexsmulet men spara ca 3-4 msk till garnering.
6.
Fördela kompotten över kexet, spara ca 3-4 msk till garnering.
7.
Häll över ostsmeten och jämna till ytan.
8.
Garnera med en klick kompott. Strö över kexsmul och dekorera med blommor eller grönt.
9.
Kan serveras omgående eller förvaras i kylskåp till servering ( i upp till ett dygn).
1.
*Byt ut rabarber eller hallon mot annat. T ex bara hallon ( dubbla mängden), blåbär, lingon, körsbär eller äpple kanske? Du behöver inte göra själv kompott utan köp färdigt.
2 rabarberstjälkar, delade i 1 cm bitar
100 g frysta hallon
1 dl gelesocker
1 dl vatten
saft av 1/2 citron
8 st Digestive kex, finkrossade
40 g smör, smält
100 g färskost naturell
1 dl sötad kondenserad mjölk
3 dl vispgrädde (byt ut 1,5 dl mot mjölk för lösare dessert)
1/4 tsk kardemummakärnor mortlade
kexsmulor
4 msk rabarber och hallonkompott
ätbara blommor eller grönt (myntablad eller citronmeliss)