Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
En somrig tårta med saftiga chokladbottnar och knapriga nötmarängbottnar fyllda med nöt- och vaniljkräm, dekorerad med len vit chokladfrosting.
1.
Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
2.
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.
3.
Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Smeten är väldigt rinnig.
4.
Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara. Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler.
5.
Sätt ugnen på 120º. Rita två cirklar på bakplåtspapper, ska vara lika stora som chokladbottnarna.
6.
Jordnötterna, 0,5 dl socker och maizena körs i matberedaren tills dem blir fint hackade. Vispa äggvitorna till hårdskum. Tillsätt resten av sockret i marängen under fortsatt vispning. Det ska bildas styva toppar och marängen ska vara blank när den är färdigt. Vänd i de hackade nötterna i två omgångar. Blanda försiktigt så inte marängen blir lös. Fördela marängen på bakplåtspapper, innanför cirklarna. Släta till.
7.
Grädda i mitten av ugnen för ca 1,5 timme. Stäng av ugnen men låt marängerna kallna i ugnen för 1- 1,5 timme.
8.
Om dem flyter ut lite och blir större än de ritade cirklarna är det bara att skära med en vass kniv. Jag fick skära bort ca 1 cm runt om. Släng inte smulorna utan använd dem till dekorering. Spara i tätslutande burk.
9.
Gör vaniljkrämen eller moussen enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda i jordnötssmöret och vispa lite till. Blanda i lite osten och vaniljsoker. Sist vispar du i både vaniljsocker och grädde (lite i taget) tills krämen är luftig.
10.
Blanda smält choklad, ost och smör i en skål och vispa luftigt. Ska du färga frostningen gör du det sist.
11.
Sätt ihop bottnarna med kräm, börja och avsluta med en chokladbotten.
12.
Täck tårtan med 1/2 till 3/4 delar frosting beroende på hur du vill dekorera tårtan.
2,35 mjöl
2,35 socker
0,9 mörk kakao
1 bikarbonat
0,5 salt
1 ägg
1,2 buttermilk
2 vinäger
1,2 rapsolja
1 vanilj
1 kokt vatten
3 socker
1 3/4 rostade, saltade jordnötter
1 1/2 maizena mjöl
100 Philadelphia ost
2-3 jordnötssmör
3 vaniljkräm
1 vaniljsocker
0,5 grädde
250 vitchoklad
1 Philadelphia ost
250 - 300 smör
några droppar ätbar färg