back-button

Simona Muntean

Picture of the author

DRÖMVACKER TÅRTA TILL ALLA HJÄRTANS DAG – HJÄRTFORMAT CHOKLAD- OCH JORDGUBBSTARTE

  • 10 stycken

Vad passar bättre på Alla hjärtans dag än en av de vackraste tårtorna som finns? En hjärtformat tarte. Nej det är inte jag som har kommit på själva iden till tårta, tyvärr. Önskar att det vore så. Men smakerna är helt mina. En dröm i jordgubb- och färskost.

Hur

Instruktioner

1.

Blanda mandel, vetemjöl, salt och kakao i en skål och ställ åt sidan.

2.

I matberedaren blanda smör och strösocker.

3.

Tillsätt ägget och äggulan, ett i taget, vispa jämt emellan.

4.

Under vispning tillsätt mjölblandningen i 2 omgångar.

5.

Platta till degen, plasta in och ställ kallt för minst 1 timme om inte över natten.

6.

Krämen kan också göras i förväg. Blanda mjölk, strösocker och mjöl i en kastrull och koka upp på spisen under omrörning.

7.

Sjuda ett par minuter och ta bort från spisen.

8.

Häll i en skål och häll i chokladen i mindre bitar.

9.

Rör om tills chokladen har smält och du har en len kräm.

10.

Låt den kallna innan du ställer i kylskåpet. Dessa steg kan göras upp till 2-3 dagar innan. Bevara den i en låta med lock i kylskåpet.

11.

Vispa smöret luftigt.

12.

Tillsätt chokladkrämen under fortsatt vispning, en matsked i taget.

13.

Vispa jämt mellan och ställ krämen kallt tills det är dags att fylla tårtan.

14.

Sätt ugnen på 175º C.

15.

Kavla ca 2/3 delar av degen direkt på bakplåtspapper, till en jämn, ca 1/2 cm, botten och med önskad form stansa ut till önskad form.

16.

Har du gjort en mall i papper använd en vass kniv att skära formen. Peta bort överflödig deg.

17.

Nagga med en gaffel så inte botten blir ojämn under gräddningen.

18.

Ställ på en plåt och ställ ca 10 minuter i frysen eller 20- 30 minuter i kylen. Upprepa samma procedur med den andra botten.

19.

Grädda en botten i taget i mitten av ugnen, för ca 10 minuter eller tills den känns färdig. Tiden är beroende av ugn och kan därför variera.

20.

Låt bottnarna kallna helt innan du monterar och dekorerar.

21.

Lägg en botten på ett serveringsfat och pensla med sirap eller sylt.

22.

Spritsa hälften av krämen, lägg försiktigt över den andra botten och upprepa samma steg.

23.

Avsluta med att spritsa resterande kräm.

24.

Dekorera med bär, choklad, macarons, maränger, m m.

Ingredienser

Choklad mandelbottnar

75 g mandelmjöl

5 dl vetemjöl

0.5 dl kakao

0.25 tsk salt

130 g smör kylskåpskallt

1.75 dl strösocker

1 ägg

1 äggula

chokladkräm med jordgubbssmak

1 dl strösocker

2.5 dl mjölk

1 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

175 g smör rumstempererat

200 g choklad

Sirap gjort på 0.5 dl kaffe och 1 msk likör eller ev sylt att safta bottnarna med

Dekorering

3-4 färska jordgubbar i halvor

2-3 st macarons

några maränger

ev chokladbitar

ätbara blommor eller bara för dekor