Koka upp i en kastrull på spisen, vatten med smör, olja, salt och socker.
Underbart fin franskt bakverk, fylld med len vaniljkräm, sikta med florsocker och ringlad choklad på toppen.
1.
Koka upp i en kastrull på spisen, vatten med smör, olja, salt och socker.
2.
När smöret har smält och det börjar koka, ta bort från spisen och vispa in all mjöl med en elektrisk visp. Vispa tills smeten börjar släpa kanterna på kastrullen. Låt svalna ett par minuter.
3.
Vispa i sen ett ägg åt gången, vispa kraftigt mellan varje ägg.
4.
Sätt ugnen på 200-175º C.
5.
Spritsa* smeten på en bakplåtspapper beklädd plåt, lämna lite rum mellan.
6.
Grädda i mitten av ugnen för 20-25 minuter. Öppna inte ugnen de första 15-20 minuterna så inte èclairskalen sjunker.
7.
Sänk värmen något efter 15 minuter så dem inte bränns på toppen. Låt èclairs kallna på galler under tiden du förbereder fyllningen.
8.
Vispa marsán med mjölk och 2 dl grädde. Börja med 4 dl mjölk och addera mer ifall krämen är för tjock. Ska hålla formen och gå att spritsa. Jag brukar alltid blanda grädde med mjölk istället för att använda bara mjölk. Tycker krämen blir så mycket godare, som allt annat med grädde.
9.
Skär ett lock på èclairs men inte hela vägen.
10.
Spritsa vaniljkräm, dekorera med grädde och sätt på locket.
11.
Sikta över florsocker och/eller ringla över smält choklad. Klart att servera.
250 g mjöl
100 g smör
100 g neutral olja typ rapsolja
500 ml vatten
1 tsk salt
2 msk strösocker
5 stora ägg
2 påsar marsán vaniljkräm
4 - 5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
4 dl vispgrädde (hårdvispad med 1 knivsudd bakpulver)
att sikta över florsocker
100 g smält choklad