back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ENKEL FOCACCIA

  • 20-25
  • 10-12 bitar

Enklaste focaccia bakar du på nolltid utan maskiner, utan krångel och med få ingredienser. Ett underbart, enkelt recept på grunddeg som du kan baka ut till olika sorter matbröd och får olika smaker så du aldrig hinner tröttna på. Toppa focaccia med fårost och örter eller varför inte vitlöksdressing?

    Hur

    1.

    I en stor skål blanda de torra ingredienserna med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen är klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.

    2.

    Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ på bakbordet, mjöla pappret lätt. Ta upp degen åt gången på bakplåtspapper och dra i ändarna så du får en rektangulär på ca 25 X 30. Låt degen jäsa under en kökshandduk i 15 minuter.

    3.

    Tryck ner oliver och körsbärstomater, strö över flingsalt, toppa med rosmarin och ringla över olivolja. Grädda focaccia i mitten av ugnen för ca 20–25 minuter.

    4.

    Ta ut plåten ur ugnen, lyft brödet med bakplåtspapper och ställ på galler. Låt brödet svalna innan du skär i bitar.

    Tips!

    1.

     Degen ska vara klibbig

    2.

    Mjöla underlaget/bakbordet rikligt

    3.

    Mjöla dina händer rikligt

    4.

    Hantera den färdigjästa degen så lite som möjligt när du formar till focaccia så du behåller kvar all luft i brödet

    Ingredienser

    Deg

    8 dl vetemjöl

    1 ½ tsk salt

    1 tsk torrjäst

    4 dl kallt vatten

    Toppings

    8 st svarta oliver, urkärnade

    6-8 st körsbärstomater

    Färsk rosmarin

    Flingsalt

    3-4 msk olivolja