Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. ta fram en rektangulär form, ca 20 X 25 cm.
En enkel och god liten kaka som smakar som baklava, fast mycket enklare att göra. Den blir klar på under 30 minuter och innehåller ingredienser som är lätta att hitta i matbutiken.
1.
Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. ta fram en rektangulär form, ca 20 X 25 cm.
2.
Blanda riven mandelmassa med kardemumma, rosvatten, vaniljsocker och rapsolja.
3.
Dela smördegsplattan i två och lägg den ena halva på botten av din form.
4.
Bred fyllningen över och lägg den andra halva smördegsplatta över.
5.
Med en vass kniv gör diagonala snitt över smördegsplattan för att göra ett grillmönster, åt ena hållet och sen åt andra.
6.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 10-15 minuter tills smördegen har puffat upp och är gyllene brun.
7.
Under tiden koka upp sirap till toppingen. Den är klar när den har fått en honungskonsistens.
8.
Ta ut kakan ur ugnen och häll sirapen över. strö pistagenötter och låt kakan kallna innan du skär i bitar.
9.
Förvaras i rumstemperatur i låda med lock.
200 g mandelmassa
1/2 tsl mortlade kardemummakärnor
2 msk rosvatten
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl olja neutral i smaken (typ rapsolja)
2 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1 msk rosvatten
1 - 1 1/2 dl pistagenötter