back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ENKEL PLOMMON OCH KARDEMUMMAKAKA

En enkel kaka med plommon och kardemumma som kan serveras varm med vaniljglass eller sås. Perfekt att bjuda på som dessert!

    Hur

    1.

    I en liten skål blanda plommonskivor och strösocker och ställ åt sidan.

    2.

    Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Ta fram en form, rektangulär på ca 20 X 20 cm eller rund på ca 20-22 cm i diameter, och ställ åt sidan.

    3.

    Häll smöret i formen.

    4.

    I en stor skål blanda ihop alla ingredienser till smeten.

    5.

    Klicka smeten i formen över det smälta smöret. Lägg frukterna och ev all saft som har samlats.

    6.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 15-20 minuter. Kakan kommer bubbla rejält men du ser på smeten när den är färdig.

    7.

    Låt svalna lite innan du serverar den med vaniljglass eller sås.

    8.

    Kan även serveras kylskåpskall. Så god!

    Ingredienser

    3 stora (eller 6 mindre) urkärnade och delade i skivor plommon

    1/2 dl strösocker

    50 g smält normal saltat smör

    1 1/2 dl vetemjöl

    1 dl havregryn

    3/4 dl strösocker

    1 tsk bakpulver

    1/2 tsk stött eller malen kardemumma

    1 1/2 dl mjölk