back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ENKEL SMULPAJ MED ÄPPELMOS

  • 10 bitar

Denna är en otroligt enkel smulpaj med äppelmos gjord på aromatiska äpplen plockade hos bästa grannen.

Du behöver inte göra pajen på hemmagjord äppelmos utan det fungerar bra med köpt, hitta en bra sort, ekologisk och med mindre socker. Du kan till och med använda äppelskivor blandade med lite vaniljsocker och kanel annars. Eller till och med annan frukt eller bär men då får du kalla pajen för annat. Det blir i alla fall en annan historia eller recept. Vi går tillbaka till äppelpajen. Den är superenkelt att göra, få ingredienser, kräver inga apparater och den är beroendeframkallande.

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175º C och klä botten av en form med löstagbara kanter med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

2.

Blanda alla ingredienser till degen i en stor skål. det blir en smulig deg.

3.

Täck botten på formen med hälften av degen.

4.

Bred över äppelmoset.

5.

Strö över resterande deg och kanel.

6.

Grädda i mitten av ugnen för ca 25-30 minuter tills pajen har fått en gyllene brun färg.

7.

Låt svalna något och sikta ev florsocker över.

8.

Servera ljummen med en kula glass eller en klick vispad grädde.

Ingredienser

Smuldeg

4.5 dl vetemjöl

1.5 dl strösocker

150 g smör

0.5 tsk vaniljsocker

1 ägg

Fyllning och garnering

3-4 dl äppelmos

0.5 tsk malen kanel

ev florsocker att sikta över den färdiga pajen

evvaniljglass eller vispad grädde till servering