back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ENKELT BRÖD I GJUTJÄRNSGRYTA

En enkel bröd recept som inte kräver knådning eller komplicerade processer. Med endast fyra ingredienser kan du baka ett bröd med håligt inkråm och knaprig skorpa. Brödet kan bakas i en gjutjärnsgryta, vanlig gryta med lock eller brödform.

  Hur

  1.

  I en stor skål blanda de torra ingredienserna med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen är klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.

  2.

  Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Ställ en gjutgryta med locket på i ugnen. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och vik mot mitten. Lägg brödet i en skål som du har klätt med bakplåtspapper. Lägg bröden i med skarven neråt. Låt det jäsa under en kökshandduk i 30 minuter.

  3.

  Sikta vetemjöl över toppen och snitta eventuellt med en vass kniv eller rakblad. Ta ut grytan ur ugnen och ta bort locket. Lyft försiktigt degen med bakplåtspapper och lägg den i grytan. Sätt på locket och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 30 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha.

  4.

  Ta bort locket och grädda ytterligare 10–15 minuter om du vill ha brödet välgräddat.

  5.

  Ta ut grytan ur ugnen, lyft brödet med bakplåtspapper och ställ på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk. Låt brödet kallna innan du skär i skivor.

  Ingredienser

  8 dl vetemjöl

  2 tsk salt

  1 tsk torrjäst

  4 dl kallt vatten