back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ENKLA KANELBULLAR MED GLASYR

  • 60 minuter + 10 minuter

Kanelbullar som smakar som friterade kanelbullar och smälter bokstavligen i munnen. Bullarna har en sån god munk-aktig smak och en lite knaprig yta.

Hur

Bullar

1.

Sätt ugnen på 175º C. 

2.

Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Aktivera jästen genom att blanda alla ingredienser i en liten skål, täcka med plastfilm och låt stå varmt ca 5 minuter eller tills den börjar skumma.

3.

Tillsätt alla ingredienser till degen i assistent, börja med mindre mängd vetemjöl. Blanda allting väl på låg hastighet. 

4.

Höj hastigheten till medel och fortsätt minst 5 minuter. Om inte degen släpper bunkens kanter, tillsätt lite mer vetemjöl.

5.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla varje degbit till en sträng, ca 15 cm lång

6.

Doppa varje sträng först i smält smör och sen rulla snabbt i socker och kanel. Gör som en dubbelknyt och lägg på plåten. Fortsätt med övriga bitar tills du är klar.

7.

Låt ev degen jäsa övertäckt på en varm plats ca 5 – 10 minuter

8.

Grädda i mitten av ugnen för ca 8- 10 minuter

Topping

1.

Medan bullarna gräddas, blanda alla ingredienser till glasyren

2.

Tillsätt lite vispgrädde i taget tills du uppnår rätt konsistens, ca 2-3 msk. Glasyren ska gå att ringla över bullarna

3.

Ta ut bullarna från ugnen och låt dem svalna ca 5 minuter

4.

Ringla över glasyr och servera ljumma

Ingredienser

Deg

0,5 paket färsk jäst + 1 msk strösocker + 1 msk vetemjöl + 5 msk varm mjölk

2,5 dl fingervarm mjölk

60 g normalsaltat smör, smält

7 – 7,5 dl vetemjöl

2/3 dl strösocker

1 st ägg

0,25 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

Topping

2 dl strösocker

2 tsk kanel

60 g smält smör

Glasyr

100 g färskost naturell

2/3 – 1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

lite vispgrädde