back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ENKLA KNÅDFRIA BRÖD TOPPADE MED ZAATAR

 • 8 personer

Mina enkla bröd från Nyhetsmorgon har fått tillökning i familjen. Superenkla bröd bakade på samma grunddeg men toppade med syrlig Zaatar. Verkligen ett superenkelt recept och så enkelt att variera. Detta recept tröttnar du inte på i första taget, jag vet att jag inte gör det. En vacker dag kommer jag ge mig på att baka originalet, libanesiskt bröd med Zaatar men just nu nöjer jag mig med detta recept.

  Hur

  Gör så här

  1.

  I en stor skål blanda de torra ingredienserna med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen är klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.

  2.

  Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan, mjöla pappret rikligt. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och dela i 6-8 bitar. Lyft varje bit försiktigt och dra lite i ändarna. Lägg på bakplåtspapper. Upprepa samma procedur med resterande deg.

  3.

  Blanda Zaatar krydda och olivolja och toppa bröden med.

  4.

  Grädda i mitten av ugnen för ca 10 minuter (beroende på ugn och hur välgräddat bröd du vill ha).

  5.

  Ta ut plåten ur ugnen, lyft bröden med bakplåtspapper och ställ på galler.

  6.

  Godast att äta varma som dem är eller till gryta.

  Tips!

  1.

  Vill du göra egen Zaatar kryddblandning gör du det enkelt: blanda 2 msk rostade sesamfrön med 2 msk sumak eller motsvarande mängd finrivet citronskal och 2 msk torkad oregano samt 1/2 tsk salt. 

  Ingredienser

  Deg

  8 dl vetemjöl

  2 tsk salt

  1 tsk torrjäst

  4 dl kallt vatten

  Topping

  4-5 msk Zaatar krydda

  3-4 msk olivolja

  flingsalt