back-button

Simona Muntean

Picture of the author

FÄRSKOSTKAKOR MED CHOKLAD

  • 64 kakor

Små spröda färskostkakor med choklad. Hade tänk göra gifflar men orkade inte så det fick bli som rullar. Det går mycket fortare så du sparar en massa tid på att inte behöva rulla varje giffel för sig. Aprikos marmelad är också gott att fylla dem med eller valnötter. Så nästa gång du har massa färskost naturell och vill baka något ge dessa godingar med choklad en chans.

Hur

Instruktioner

1.

Blanda ihop smör, färskost och socker.

2.

Tillsätt mjölet i fyra omgångar.

3.

Sätt ihop degen till en disk och plasta in. Ställ kallt för minst 1 timme.

4.

Gör under tiden chokladkrämen till fyllningen. Värm vispgrädden tills den är riktigt het, men låt den inte koka. Rör ner chokladen och rör i tills den smälter. Låt kallna i rumstemperatur.

5.

Sätt ugnen på 175 grader, både över- och undervärme. Klä en plåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

6.

Dela degen i fyra lika delar och arbeta med en bit i taget. Resten ställer du tillbaka i kylen.

7.

Kavla en bit i taget på riktigt mjölat bakbord.

8.

Kavla till en rektangel ca 20 X 40 cm.

9.

Bred på chokladkräm och rulla från den ena långsida.

10.

Ställ rullen på plåten och fortsätt med resterande bitar.

11.

Skär igenom rullarna men inte igenom utan bara 3/4 delar med ca 2-3 cm intervall.

12.

Grädda i mitten av ugnen för ca 25- 30 minuter tills kakorna blir gyllene bruna.

13.

Skär igenom kakorna och låt dem kallna innan du siktar florsocker över.

Tips!

1.

* Vill du skippa göra egen chokladkräm kan du använda chokladkräm typ Nutella, ca 3 dl.

2.

**Dessa färsostkakor med choklad smälter bokstavligen in i munnen. Du kan byta ut chokladen mot sylt eller malda nötter blandade med strösocker.

Ingredienser

Deg

225 g smör rumstempererat

225 g färskost naturell

3 msk strösocker

1 msk brun farin

1.5 tsk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

Fyllning* och garnering

1.5 dl vispgrädde

200 g choklad, hackad eller

florsocker att sikta över