Använder du keso måste du låta den stå i en durkslag så all vätska rinner bort.
Färskostmunkar eller papanasi är typiskt rumänsk dessert, munkar gjorda på färskost kvarg, alltså ingen bredbar utan fast, mjuk och ganska fett, ca 30%. Tog mig ett par år tills jag hittade här i Sverige en färskost som är väldigt lik den man använder i Rumänien. Det brukar finnas i butiker som har även en utländsk hylla, som Willys eller Citygross.
1.
Använder du keso måste du låta den stå i en durkslag så all vätska rinner bort.
2.
I en stor skål vispa ost, ägg och citronzest. Vispa tills osten är klumpfri.
3.
Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och knåda för hand tills degen går ihop.
4.
Mjöla lätt bakbordet. Kavla till en platta ca 2-2,5 cm tjock.
5.
Stansa ut rundlar och ett håll i mitten, som donuts.*
6.
Heta upp oljan i en mindre men djup kastrull.
7.
Fritera både munkar och de små bollarna (hålen).
8.
Låt rinna av på hushållspapper.
9.
Serveras omgående med mjukt rörd crème fraiche, sylt och siktad florsocker.
10.
Du kan frysa in dem och fritera vid ett senare tillfälle eftersom munkarna ska ätas omgående, färska, varma.
200 g färskost Twarog ( annars keso men smaken blir inte riktigt den samma)
1 ägg
zest av 1/2 citron
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
ca 5 dl rapsolja till fritering
blåbär- eller björnbärssylt
2 dl creme fraiche
florsocker att sikta över