back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Fira Sveriges Nationaldagen med en gudomligt god Sverigekaka

En traditionell svensk kaka fylld med vaniljsmörkräm, även känd som Pensionärskaka eller Dagiskaka. Enkel att baka och ljuvligt god.

    Hur

    1.

    Sätt på ugnen på 175 och klä en rund form med bakplåtspapper, både botten och sidor. Ställ åt sidan.

    2.

    Vispa ägg och socker luftigt i en bunke.

    3.

    Tillsätt mjöl och bakpulver. Häll i vatten och rör ihop allt.

    4.

    Häll smeten i bakform. Grädda i ca 40-50 minuter.

    5.

    Ta ut och låt kakan svalna.

    6.

    Blanda smör, vispgrädde och vaniljsockret i en kastrull och koka upp och sen sjuda på låg värme ca 1-2 minuter. Låt fyllningen kallna.

    7.

    Dela kakan på mitten och bre fyllningen över den undre delen sen lägg på den andra delen.

    8.

    Ställ kakan kallt ett par timmar så den saftar till sig.

    Ingredienser

    3 ägg

    3 dl strösocker

    3 dl vetemjöl

    2 tsk bakpulver

    2 tsk vaniljsocker

    1 dl ljummet vatten

    125 gr smält smör

    1 dl vispgrädde

    4 msk vaniljsocker