back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SVERIGEKAKA

  • 8 personer

En traditionell svensk kaka fylld med vaniljsmörkräm, även känd som Pensionärskaka eller Dagiskaka. Enkel att baka och ljuvligt god.

Hur

Gör så

1.

Sätt på ugnen på 175 och klä en rund form med bakplåtspapper

2.

Ställ åt sidan.

3.

Vispa ägg och socker luftigt i en bunke.

4.

Tillsätt mjöl och bakpulver.

5.

Häll i vatten och rör ihop allt.

6.

Häll smeten i bakform. Grädda i ca 40-50 minuter.

7.

Ta ut och låt kakan svalna.

8.

Blanda smör, vispgrädde och vaniljsockret i en kastrull.

9.

Koka upp och sen sjuda på låg värme ca 1-2 minuter.

10.

Låt fyllningen kallna. Dela kakan på mitten.

11.

Lägg på fyllning över den undre delen.

12.

Lägg den andra botten över.

13.

Ställ kakan kallt ett par timmar så den saftar till sig.

Ingredienser

Kakbotten

3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl ljummet vatten

Fyllning

125 gr smält smör

1 dl vispgrädde

4 msk vaniljsocker