I en liten skål blanda jäst med 1 msk strösocker, 2 msk vetemjöl och 1 dl mjölk. Låt den stå ca 5- 10 minuter tills den börjar bubbla lätt ( detta kallas för att aktivera jästen)
Älskar blodapelsiner och önskar att säsongen vore längre även om vinter inte är min favorit årstid. Det är inte bara smaken som jag gillar utan även färgerna på fruktköttet. Du kan aldrig veta i förväg hur en blodapelsin ser ut inuti innan du har delat den. Jag blir lika överraskad varje gång. Vilken vacker frukt. Kanske en lite otippad kombination. Hur många skulle tänka på en flätad brioche med mandelmassa och blodapelsin?
1.
I en liten skål blanda jäst med 1 msk strösocker, 2 msk vetemjöl och 1 dl mjölk. Låt den stå ca 5- 10 minuter tills den börjar bubbla lätt ( detta kallas för att aktivera jästen)
2.
I köksassistent blanda vetemjöl, strösocker, salt, jästen, mjölken, saften och skalet från blodapelsin samt äggen.
3.
Tillsätt smöret och kör på medelhastighet tills degen är välblandad, blank och elastisk samt släpper från kanterna. Täck med plastfilm och en kökshandduk.
4.
Jag brukar ställa degen kallt över natten och baka med den på morgonen dagen efter.
5.
Om du inte vill vänta så länge ställ degen i kylen för minst 30 minuter sen i rumstemperatur tills den fördubblar sin volym, minst 1,5- 2 timmar.
6.
Blanda mandelmassa med smör till fyllningen, det ska vara mjuk och luftigt.
7.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den lätt så allt luft går ut.
8.
Kavla ut degen tunt och bre över mandelmassa.
9.
Rulla från den långa sidan, dela igenom och fläta eller tvina.
10.
Lägg på bakplåtspapper och jäs under en kökshandduk till dubbelstorlek.
11.
Sätt ugnen på 175 º C ca 20 minuter innan du ska grädda.
12.
Pensla bröden med uppvispad ägg.
13.
Grädda bröden längst ner i ugnen för minst 40 minuter eller tills den ser färdigt och låter ihåligt när du knackar lätt på botten.
14.
Låt bröden svalna lätt under en kökshandduk.
15.
Blanda florsocker med saft från blodapelsin, lite i taget så glasyren känns lätt trögflytande.
16.
Ringla glasyr över bröden, skär i skivor och...njut!
9 1/2 – 10 dl + 2 msk vetemjöl
1/4 tsk salt
1 dl + 1 msk strösocker
1 1/2 msk torrjäst
2 dl kall mjölk
saft från en stor eller två mindre blodapelsiner
riven skal från en blodapelsin
3 ägg
150 g smör rumstempererat
en halv sats egengjord mandelmassa
100 g smör
2 dl florsocker
saft från en halv till en hel blodapelsin