back-button

Simona Muntean

Picture of the author

FRANSKA CHOKLAD MACARONS MED CAFÉ LATTE KRÄM

  • 35 personer

O là là… Så sugen jag blev på att åka till Paris.Det var massa år sen jag var där och då hade jag fokus på skor. Kan ni tänka er? Vet ni vad jag skulle gå runt och sukta efter nu? Bakelser. Men tills vi möts igen får jag ta hit ”Paris”. Då kom jag att tänka på macarons, franska macarons. Om jag säger att jag ville baka rustika macarons från början tror ni mig?

Hur

Gör så:

1.

Sila ev mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kakaon och kör alltihop en extra gång i mixern.

2.

Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3.

Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4.

Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper, inte större än en 5-krona.

5.

Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett “skinn” på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

6.

Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 14 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.

7.

Lägg smöret i en bunke och blanda med florsocker, café latte pulver och vaniljsocker.

8.

Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös. Vispa ner äggulan.

9.

Klicka ut eller bred fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två.

Ingredienser

Macarons

100 gram malda mandlar eller mandelmjöl

100-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur minst 1 timme

4 matskedar socker

185 gram florsocker

15 gram kakao

Caffelatte kräm

100 g smör

1 ½ dl florsocker

4 tsk café latte pulver

1 tsk vaniljsocker

1 äggula