back-button

Simona Muntean

Picture of the author

GALET GODA GALETTE

  • 10 personer

Oh my…så galet goda galette. Har varit så sugen och så länge velat göra galette. Älskar den perfekt rustika formen. Ojämna knapriga kanter, doften av bakad frukt och formen. Alltså DEN sexiga formen. Visst låter det galet. Det är galet. Galet goda galette vi pratar om! Det fick bli en med plommon. Sen gjorde jag en med nektarin på direkten

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175º.

2.

Blanda mjöl och socker i en skål. Blanda i smöret i små bitar. Du kan göra det för hand eller använda köksassistenten. Jag har gjort det för hand eftersom degen ska bara blandas tills den går ihop.

3.

Med assistenten finns det risk att man överblandar om man inte är noga.

4.

Blanda tills massan blir grynig och man ser fortfarande smörbitar stora som kaffebönor.

5.

Blanda mjölk med äggula och arbeta in i mjölet. Blanda bara tills degen går knappt ihop. Trycker du degen mellan fingrarna ska den gå ihop.

6.

Dela i två och lägg på plastfolje. Platta till runda degskivor som du plastar in och lägger i kylskåpet för minst 30 minuter. Degen kan göras i förväg, dagen innan eller så. Förvara den i kylskåp eller frysen.

7.

Förbered fyllningen under tiden. Blanda honung med citronsaft och marinera plommonskivorna.

8.

Blanda i en skål mandelmjöl, socker och maizena.

9.

Ta fram en degkaka i taget och kavla den tunt till ca 20-25 cm rund kaka. Lägg hälften av mandelmjölet i mitten på degen, ca 2-3 cm från kanterna. Lägg på fruktskivorna i ett fint mönster.

10.

Vik degen över frukten som i bilderna nedan. Pensla kanterna på galetten med kall mjölk och strö på lite strösocker.

11.

Grädda galettena i mitten eller nedre delen av ugnen för ca 35-40 minuter tills frukten bubblar och kanterna har fått fin färg.

12.

Låt dem svalna på bakpapper innan du flyttar dem över till en serveringsfat och delar.

Ingredienser

Pajdeg

200 g mjöl

50 g strösocker

110 g normaltsaltat kylskåpskallt

60 ml kallt mjölk

1 äggula

Fyllning

12-14 mellanstora plommon urkärnade och skivade

1 msk flyttande honung

2 msk citronsaft

2 msk mandelmjöl (går bra med hasselnöt, kokos m m)

1 msk brunt socker

1/2 msk maizena