back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Game of Thrones tårta till min son

En härlig tårta med vaniljbottnar fyllda med choklad ganache, spacklad med italiensk marängsmörkräm och täckt med egengjord marshmallowfondant. Dekorationer i sockerpasta.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 °.

    2.

    Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en skål. Häll över den smälta smöret och blanda till en gryning massa.

    3.

    I en annan skål vispa äggvitorna med mjölk och vanilj.

    4.

    Häll lite i taget av mjölkblandningen över mjölmassan och vispa kontinuerligt. Vispa till en jämn smet. Tillsätt ev livsmedelfärg om du vill ha en annan färg på dina bottnar.

    5.

    Fördela smeten i 3 formar (runda på 20-23 cm) som du har smörjt och mjölat samt klätt botten med bakplåtspapper.

    6.

    Grädda längst ner i ugnen för ca 25-30 minuter. Gör tandpetartestet innan du tar ut bottnarna. Låt svalna något innan du tar ut dem ur formarna.

    7.

    Värm gräddet på spisen NÄSTAN till kokpunkten. Se till att det inte kokar utan ta bort från spisen så fort det börjar bubbla i. Blanda i chokladen och rör tills den har smält. Låt blandingen stå kallt, i kylskåpet, minst 4 timmar.

    8.

    Vispa kraftigt med elvisp till en len och fluffig kräm. Färdigt att använda som fylning i eller till att garnera tårta eller cupcakes.

    9.

    Blanda 2,5 dl strösocker och vatten i en kastrull och koka tills det når ca 118 grader. Använd en kötttermometer.

    10.

    Vispa äggvitorna tillsammams med 2 msk socker till hårt skum och sen häll i sirapen lite i tagen under fortsatt vispning.

    11.

    Vispa sen äggvitorna ca 5 minuter tills dem kallnar innan du börjar lägga i smöret, en bit i taget. Vispa lite mellan varje bit smör du lägger i. När du har lagt i sista biten smör ser krämen som den ska skära sig istället för att bli tjock.

    12.

    Fortsätt vispa så kommer krämen att "vända" och bli tjock, luftig och slät.

    Ingredienser

    4 äggvitor

    2,5 dl mjölk

    1,5 tsk vaniljpulver

    5 dl mjöl

    4 dl socker

    1,5 tsk bakpulver

    0,25 tsk salt

    175 g smör

    180 - 200 g choklad

    3 dl vispgrädde

    2,5 dl strösocker

    0,6 dl vatten

    4-5 äggvitor

    300 g smör