back-button

Simona Muntean

Picture of the author

GLUTENFRI CITRON OCH RICOTTA MANDELKAKA

En lätt och frisk mandelkaka som blir ännu bättre dagen efter den har blivit riktigt kyld. Perfekt för en vacker sommardag eller vårdag.

    Hur

    1.

    Värm ugnen till 180º C

    2.

    Klä botten och sidor av en 20 cm rund kakform med bakplåtspapper och ställ åt sidan

    3.

    Placera smör, 165 gram strösocker, vaniljfrön och citronskal i en elvisp och slå i 8-10 minuter eller tills vit och krämig

    4.

    Skrapa ner på sidorna av skålen, sedan gradvis lägga äggulorna, en i taget, fortsätt att vispa tills smeten är jämn

    5.

    Tillsätt mandel mjölet och vispa tills allt har kombinerats

    6.

    Blanda i ricotta i smeten med lätta rörelser

    7.

    Vispa äggvitorna i en ren skål med en handhållen elvisp tills mjuka toppar formas

    8.

    Tillsätt resten av sockret till äggvita blandningen och vispa tills hårda toppar

    9.

    Försiktigt blanda en tredjedel av äggvita i smeten. Upprepa med resten av äggvita

    10.

    Häll blandningen i den förberedda kakform, jämna ut toppen med en palettkniv, strö över tårtan mandelspån, och grädda i 40-45 minuter eller tills den känns torr och fast vid beröring

    11.

    Låt svalna helt i kakformen

    12.

    Sikta över florsocker

    Ingredienser

    120 gram osaltat smör

    200 gram strösocker

    1 tsk vaniljstång eller vaniljsocker

    1/2 riven citronskal från citron

    4 ägg, separerade

    240 g mandel mjöl

    300 g ricotta ost

    - flagad mandel

    - florsocker