Värm ugnen till 180º C
En lätt och frisk mandelkaka som blir ännu bättre dagen efter den har blivit riktigt kyld. Perfekt för en vacker sommardag eller vårdag.
1.
Värm ugnen till 180º C
2.
Klä botten och sidor av en 20 cm rund kakform med bakplåtspapper och ställ åt sidan
3.
Placera smör, 165 gram strösocker, vaniljfrön och citronskal i en elvisp och slå i 8-10 minuter eller tills vit och krämig
4.
Skrapa ner på sidorna av skålen, sedan gradvis lägga äggulorna, en i taget, fortsätt att vispa tills smeten är jämn
5.
Tillsätt mandel mjölet och vispa tills allt har kombinerats
6.
Blanda i ricotta i smeten med lätta rörelser
7.
Vispa äggvitorna i en ren skål med en handhållen elvisp tills mjuka toppar formas
8.
Tillsätt resten av sockret till äggvita blandningen och vispa tills hårda toppar
9.
Försiktigt blanda en tredjedel av äggvita i smeten. Upprepa med resten av äggvita
10.
Häll blandningen i den förberedda kakform, jämna ut toppen med en palettkniv, strö över tårtan mandelspån, och grädda i 40-45 minuter eller tills den känns torr och fast vid beröring
11.
Låt svalna helt i kakformen
12.
Sikta över florsocker
120 gram osaltat smör
200 gram strösocker
1 tsk vaniljstång eller vaniljsocker
1/2 riven citronskal från citron
4 ägg, separerade
240 g mandel mjöl
300 g ricotta ost
- flagad mandel
- florsocker