Ok kalla mig gärna galen men jag blev sugen på små blåbärscheesecake grottor. Hur kan man bli sugen på något som man varken har ätit tidigare eller sett någonstans? Det är ett mysterium men är så glad att jag gav efter. För dem blev magiskt goda. Så lätt att baka också.
GODA BLÅBÄRSCHEESECAKE GROTTOR
INGREDIENSER:
Antal: 14-16 stycken Tid: ca 30 minuter
Kakdeg:
250 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 3/4 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g färskost, naturell
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1- 1 1/2 dl färska skogsblåbär att toppa med
INSTRUKTIONER:
Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme..
Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.* Ställ åt sidan.
Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen är mjuk men det går att hantera.
Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.
Lägg en degboll i varje form och truck en grop i mitten.
Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.
Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med blåbär.
Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-8 minuter.
Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.