back-button

Simona Muntean

Picture of the author

GODISTÅRTA MED EXTRA ALLT

  • 12 personer

Godistårta med extra allt för att fira lösgodisen dag. Alltså tänk dig en tårta som du bara öser på massa lösgodis, alla dina favoriter. Spelar ingen roll om det är sura, söta, choklad eller lakrits. Men inte bara det utan tårtan är fylld med godiskräm. Jag är inte så förtjust i lösgodis om vi räknar bort chokladen men i tårtformat, ge mig bara.

Hur

Gör så här

1.

I en kastrull på spisen värm vispgrädde och godis. Rör om kontinuerligt så det inte bränns på botten. Det får inte börja koka

2.

När allt godis har smält häller du den i en skål, täcker med plastfilm eller lock och ställer kallt i minst 4 timmar. Brukar göra den kvällen innan och låter den stå kallt över natten

3.

Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Olja och mjöla tre engångsformar, ca 18 cm i diameter, samt lägg bakplåtspapper i botten

4.

Knäck äggen i ett glas. I två likadana glas häller du vetemjöl, respektive strösocker. Det ska vara lika mycket i alla glas, därför kallas detta recept för tre lika delar

5.

Vispa äggen kraftigt och tillsätt sockret under fortsatt vispning

6.

Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd sen försiktigt i äggsmeten

7.

Grädda på nedersta valsen för ca 25–30 minuter. Öppna inte ugnsluckan de första 20 minuterna så inte bottnarna sjunker. Gör tändstickstestet om du är osäker på om bottnarna är klara innan du tar ut dem ur ugnen

8.

Låt bottnarna svalna i formarna under en kökshandduk för ca 5 minuter sen kallna helt på galler innan du monterar tårtan

9.

Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Låt den svalna. Vispa smöret vit och luftigt. Tillsätt chokladen i en tunn stråle, eller lite i taget, under fortsatt vispning

10.

På ett serveringsfat varva bottnar med chokladkräm och godiskräm. Plasta in tårtan och ställ kallt tills du förbereder vaniljkrämen

11.

Smält vit chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Ställ åt sidan

12.

Vispa mjukt rörd färskost och smör till en fluffig kräm

13.

Tillsätt den smälta chokladen till smör- och färskostkrämen och vispa tills krämen är jämn och luftig

14.

Spackla den kalla tårta med vaniljkrämen. Ställ kallt

15.

Smält mörk choklad i mikrovågsugn eller vattenbad och blanda med oljan. Låt den svalna men den får fortfarande vara flytande, trögflytande

16.

Häll chokladen över toppen på tårtan och längst mot kanterna så den rinner snyggt. Använd baksidan av en matsked för att trycka ut chokladen över kanten på tårtan. Ös på med massa lösgodis som du gillar.

Tips!

1.

Tänk på att tårtan ska vara riktigt kall när du häller på den smälta chokladen, annars kommer den bara rinna ner. Jag brukar ställa tårtan i frysen några minuter. Samma sak även när jag ska spackla och på det sättet slippa alla smulor.

Ingredienser

Bottnar

4 ägg

lika delar vetemjöl

lika delar socker

2 tsk bakpulver

Godiskräm

50 g favorit godis, klippt i mindre bitar 

1.5 dl vispgrädde

Chokladkräm

100 g chokladbitar

100 g smör

Vaniljkräm

200 g vit choklad

150 g smör vid rumstemperatur

200 g färskost naturell

Garnering

100 g mörk choklad

0.5 msk olja neutral i smaken, typ rapsolja

All möjligt lösgodis du gillar