back-button

Simona Muntean

Picture of the author

GUDOMLIGT GODA CITRONBULLAR

Smöriga, vaniljdoftande citronbullar. Mjuka inuti och med en krispig utsida. Vaniljsockret och citronzest gifter sig väldigt fint.

  Hur

  1.

  Häll de torra ingredienserna till degen i köksassistent och blanda lätt. Tillsätt resten av ingredienserna och kör på medelhastighet tills degen går ihop.

  2.

  Höj hastigheten och kör i ca 20 minuter. Degen blir blank och elastisk. Plasta in och låt degen vila i rumstemperatur i 1-2 timmar. Ställ skålen sen i kylskåpet för minst en timme om inte flera.

  3.

  I en skål blanda strösocker, vaniljsocker och citronzest. Ställ åt sidan.

  4.

  Ta upp degen på bakbordet och dela den i 6-8 lika stora bitar. Kavla varje degbit till en rektangel, ca 20 x 35-40 cm. Pensla med smält smör och strö över en del fyllning. Bred lite lätt.

  5.

  Rulla från den långa sidan och ställ på en bricka. Upprepa med resterande degbitar. Ställ brickan med rullarna i frysen för ca 5-10 minuter.

  6.

  Ta fram en rulle och skär igenom på längden men inte hela vägen. Lämna ca 1 cm i ena änden. Vrid längderna med fyllningen uppåt och fläta ihop. Dra ihop ändarna och lägg dem under kransen. Lägg på ett ugnsplåt på bakplåtspapper. Upprepa samma procedur med resterande rullar.

  7.

  Täck med en kökshandduk och låt bullarna jäsa i minst en timme. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme, när det återstår 30 minuter av jäsningstiden.

  8.

  Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna på galler. Sikta ev florsocker innan servering.

  Ingredienser

  7 dl vetemjöl

  1/2 dl strösocker

  1 msk torrjäst

  1 tsk vaniljsocker

  3 ägg

  1 dl mjölk

  11 msk normal saltat smör

  3 dl strösocker

  2 tsk vaniljsocker

  2 citroner

  6 msk normal saltat smör