back-button

Simona Muntean

Picture of the author

GULASH GRYTA

  • 20 minuter
  • 8 personer

Gulash gryta från scratch. Enklare att göra än man tror, det enda är att nötköttet tar sin lilla tid att koka. Men värd varenda minut.

Hur

Gör så här

1.

Bryn köttet i oljan i en stor gryta. Tillsätt lök och vitlök och fräs någon minut tills de blir glansiga men ej får färg,

2.

Tillsätt paprikan, salt, peppar och allkryddan. Fräs ett par minuter. Tillsätt paprikapulver, tomatpuré och krossade tomaterna. Tillsätt lagerblad, enbär, moroten och stjälkselleri.

3.

Häll vatten över och låt koka upp och sen puttra under lock på medelvärme i ca 1 timme eller tills köttet är mjukt och går isär. Tillsätt ev mer vatten om det behövs. Rör i då och då.

4.

När köttet är klart lägg potatisen över och fyll på med kokt vatten så det täcker precis. Låt koka upp och sen småputtra ca 20 min eller tills potatisarna är mjuka.

5.

Smaka av med salt och peppar. Toppa med persilja.

6.

Servera med inlagd gurka och en god brödbit.

Ingredienser

Ingredienser

1 dl rapsolja

800 g grytbitar nötkött

2 stora lökar finhackade

4 vitlöksklyftor finhackade

5 dl vatten (mer om det behövs tills köttet är genomkokt)

3 lagerblad

3 krossade enbär

salt, peppar, Vegeta allkrydda

2 msk paprikapulver

2 röda paprikor finhackade

0,5 burk krossade tomater eller 3 finhackade tomater

1 msk tomatpuré

1 morot halverad

1 stjälkselleri

ca 12 potatisar, skalade, i klyftor

kokt vatten

persilja, finhackad, till servering