Smält smöret till degen och tillsätt socker, grädde och mjölk. Låt allt bli fingervarmt, ca 37 grader.
En sats ger ca 16-18 rejäla bullar, XL size. Ett juligt recept på saffransbröd med smör och kanel.
1.
Smält smöret till degen och tillsätt socker, grädde och mjölk. Låt allt bli fingervarmt, ca 37 grader.
2.
Smula jästen i en skål och rör i lite varmt vätska tills den har löst upp sig. Blanda med resterande vätska.
3.
Stöt saffranet i mortel, blanda med en tsk socker och sprit. Rör om och lös upp i den varma vätskan.
4.
Häll i ca 12 dl mjöl i vätskan, till att börja med. Knåda degen för hand eller med fördel i assistent. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa kanterna på skålen eller assistenten. Ska vara glansig och inte kännas kladdig. Använder du assistent låt den gå minst 10 minuter.
5.
Jäs under handduk på en varm och dragfri plats i ca 30-35 minuter, till dubbelstorlek.
6.
Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör med socker och kanel till fyllningen.
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl standard mjölk
50 g jäst för söta degar (fungerar med vanligt blå jäst också)
1,5 dl strösocker
50 g smör normalsaltat
2-3 kuvert a 0,5 g saffran
1 tsk sprit
12-14 dl mjöl
1- 1,5 dl strösocker
150 g smör
rikligt med malet kanel