Sätt ugnen på 200º C.
Hallongrottor. Du vet, vaniljdoftande hallongrottor, en svensk klassiker, det och inget annat. Inga krusiduller.
1.
Sätt ugnen på 200º C.
2.
Lägg formar på en ugnsplåt*. Jag använder aluminiumformar men det fungerar med pappersformar också. Ställ åt sidan.
3.
Blanda smör och strösocker samt vanilj i en skål eller i matberedaren.
4.
Tillsätt mjöl blandat med bakpulver.
5.
Degen är mjuk men det går att hantera.
6.
Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.
7.
Lägg en degboll i varje form och truck en grop i mitten.
8.
Fyll gropen med hallonsylt, ca 1/2 tsk.
9.
Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-8 minuter.
10.
Låt kallna på galler under en kökshandduk.
11.
Sikta ev över florsocker innan servering.
250 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5.75 dl vetemjöl
ca 1.5 dl sylt ( 0.5 tsk i varje kaka)
florsocker att sikta över kakorna