back-button

Simona Muntean

Picture of the author

HALLONGROTTOR EN SVENSK KLASSIKER

  • 10 minuter + 10 minuter
  • 25-30 kakor

En svensk klassiker - vaniljdoftande hallongrottor med hallonsylt. Ett enkelt recept som ger ca 25-30 kakor. Perfekt till fika!

Hur

1.

Sätt ugnen på 200º C.

2.

Lägg formar på en ugnsplåt*. Jag använder aluminiumformar men det fungerar med pappersformar också. Ställ åt sidan.

3.

Blanda smör och strösocker samt vanilj i en skål eller i matberedaren.

4.

Tillsätt mjöl blandat med bakpulver.

5.

Degen är mjuk men det går att hantera.

6.

Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.

7.

Lägg en degboll i varje form och truck en grop i mitten.

8.

Fyll gropen med hallonsylt, ca 1/2 tsk.

9.

Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter.

10.

Låt kallna på galler under en kökshandduk.

11.

Sikta ev över florsocker innan servering.

Tips!

1.

Använd en muffinplåt/cupcakesplåt om du har. Använder du en muffinsplåt, fördela degen, rulla till bollar, lägg en boll i varje grop och tryck ett håll i mitten med tummen eller annat rund.

2.

Förvara kakorna i burk med lock. Håller väldigt länge eller skulle kunna hålla länge om dem inte var så himla goda att man åt upp halva satsen redan inom några timmar. 

Ingredienser

250 g smör

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

5 3/4 dl vetemjöl

ca 1 1/2 dl sylt

att sikta över kakorna florsocker