back-button

Simona Muntean

Picture of the author

HALLONGROTTOR MED BRYNT SMÖR

  • 24 personer

Vad ska jag säga men här kommer ett till recept på grottor, hallongrottor med brynt smör. Och ni kommer säkert undra om vi behöver ett recept på dem. Klart vi behöver. Brynt smör i småkakor är helt underbart och har du inte testat så är det högtid du gör det. Vill du även ha ett tips på hur du ska göra så dina grottor inte spricker när du trycker i mitten på degen och gör en grop? Arbeta med en mjuk deg och använd inte extra mjöl när du ska rulla. Mjölet gör degen torrare och lättare att spricka.

    Hur

    Gör så här

    1.

    Bryn smöret i en kastrull på spisen under fortsatt vispning. När smöret får en ljusbrun nyans och luktar karamell ska du ta bort från spisen. Låt det kallna helt. Då är det inte flyttande längre utan brunaktigt.

    2.

    Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.

    3.

    Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.* Ställ åt sidan.

    4.

    Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen är mjuk men det går att hantera.

    5.

    Dela i lika stora bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.

    6.

    Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten. Fyll gropen med hallonsylt.

    7.

    Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter.

    8.

    Ta ut plåten från ugnen och låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.

    9.

    Förvaras svalt i låda med lock. Sikta ev florsocker över innan servering.

    Ingredienser

    Kakdeg

    250 g rumstempererat smör

    1 dl strösocker

    2 tsk vaniljsocker

    1 tsk bakpulver

    5,75 dl vetemjöl

    Fyllning

    3 dl hallonsylt

    florsocker att sikta över de färdiga kakorna