back-button

Simona Muntean

Picture of the author

HALLONMOUSSETÅRTA MED BROWNIEBOTTEN

En läcker hallonmoussetårta med en tryffel-aktig browniebotten. Perfekt för födelsedagar eller andra speciella tillfällen. Enkel att göra och supergod!

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en rund form, ca 20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

    2.

    I en kastrull på spisen, smält smör och choklad. Ställ åt sidan ca 10 minuter för att svalna något.

    3.

    Vispa ägg och strösocker vit och luftigt. Tillsätt chokladen under fortsatt vispning. Häll i kakao och vetemjöl och vispa snabbt till en jämn smet.

    4.

    Häll i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter. Låt botten kallna i formen.

    5.

    Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädde och ställ den i kylen.

    6.

    Värm hallonen med strösocker i en kastrull på spisen. Koka upp och småkoka tills hallonen mjukas upp. Mosa hallonen lätt med en gaffel och sila bort kärnorna.

    7.

    Krama allt vatten ur gelatinbladen och lägg dem i den heta hallonpurén. Rör jämnt tills gelatinen har smält. Låt purén kallna men ej stelna. Tillsätt crème fraiche och blanda jämnt.

    8.

    Vänd vispgrädde i hallonsmeten med en slickepott. Använd en tårtring eller en form med löstagbara kanter till att montera tårtan i.

    9.

    Häll moussen över brownie botten och ställ kallt minst 4 timmar.

    10.

    Garnera med hallon, ev hallonpuré och krossade maränger, smält choklad eller annat gott du tycker om.

    Ingredienser

    125 g smör

    300 g mörk choklad

    3 ägg

    2 dl strösocker

    1 3/4 dl vetemjöl

    1/2 dl kakao osötad

    5 gelatinblad

    3 dl vispgrädde

    250 g frysta hallon

    1 1/2 dl strösocker

    2 dl crème fraiche