Blanda ingredienserna i sats 1 i en kastrull och koka på spisen tills termometern visar 100 grader.
En krävande men belönande recept för italienska macarons. Kräver tålamod och precision, men resultatet är värt det!
1.
Blanda ingredienserna i sats 1 i en kastrull och koka på spisen tills termometern visar 100 grader.
2.
Börja vispa äggvitan i sats 2 till hårdskum och tillsätt sen sockret under fortsatt vispning.
3.
Fortsätt koka sockerlaget tills termometern visar 118 grader.
4.
Ta bort den från spisen och häll i ett tunt stråle i äggskummet under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills äggmarängen har kallnat och är glansig. Det tar ca 15 minuter.
5.
Mandelmjölet ska vara mycket fint, därför är det bra att mala den ytterliggare i matberedaren. Blanda i resten av ingredienserna i sats 3 till en jämn mandelsmet.
6.
Till slut vänd marängen i mandelsmeten med lätta rörelser tills du har blandat väl. Smeten ska vara trögflytande.
7.
Häll smeten i en spritspåse som du har gjort ett litet håll i och sprita runda kakor, antingen på macarons siliconematta eller på bakplåtspapperklätt plåt. Kakorna ska vara stora som en 5 krona.
8.
Låt kakorna vila i minst 30-40 minuter så dem torkar lite på ytan.
9.
Stoppar du dem för tidigt i ugnen kommer dem bara spricka. Viktigt även att få bort ev luftbubblor som har bildats. Lyft lite och släpp plåten eller slå den i bordet så bubblorna försvinner. Annars ta håll på dem med en tandpetare.
10.
Grädda macaronsen i mitten av ugnen, förvärmt till 150 grader, för ca 10 minuter. Får absolut inte få färg utan ska vara torra på ytan och lossna lätt från plåten.
11.
Låt dem kallna innan du fyller dem med valfri kräm. Förvaras svalt i burk med lock.
150 g strösocker
50 g vatten
60 g äggvita
40 g strösocker
60 g äggvita
150 g fint mald mandelmjöl
150 g florsocker
ev 1 tsk vanilj eller annan smaksättning
ev gelefärg
ev spritspåse
ev macaronsmatta