back-button

Simona Muntean

Picture of the author

ITALIENSKT PÅSKBRÖD

En sats ger en stor krans eller 5-6 små beroende på hur stora ägg du använder. Detta söta och luftiga italienska påskbröd är smakfullt dekorerat med färgglada målade påskägg och gör sig vacker på Påskbordet.

    Hur

    1.

    Börja med att måla äggen så dem hinner torka.

    2.

    Blanda strösocker, salt och jäst med 2 1/2 dl vetemjöl.

    3.

    Mikra eller värm på spisen mjölken och tillsätt smöret att smälta i. Mjölkblandningen ska vara fingervarm.

    4.

    Häll mjölken över de torra ingredienserna och vispa ca 1 minut med en träslev eller i assistent.

    5.

    Tillsätt äggen och ca 1 1/2 dl mjöl till en tjock smet och vispa i ca 2 minuter.

    6.

    Blanda i mer mjöl, minst 4 dl till, tills du får en deg som släpper kanterna och inte klibbar längre. Knåda degen ca 10 minuter (min assistent fick jobba åt mig). Se till att degen är elastisk och inte klibbar.

    7.

    Rulla degen format till en boll i en smord stor skål så den får olja över hela ytan. Täck med plastfolie.

    8.

    Låt jäsa på dragfri plats tills den dubblar sin volym. Min deg fick jäsa i ca 2 timmar. Hade inte så varmt till.

    9.

    Ta upp degen på bakbordet och dela i 5 eller 6 lika bitar. Rulla varje bit till 2 lika långa rullar ca 25-30 cm och vrid ihop och forma till en krans. Ställ på bakplåtspapper beklädd plåt. Tryck försiktigt ett ägg i mitten.

    10.

    Upprepa samma procedur med resterande degbitar.

    11.

    Täck med en kökshandduk och låt kransarna jäsa i minst 1 timme.

    12.

    Sätt under tiden ugnen på 175º C.

    13.

    Pensla de färdigt jästa kransarna med smör och grädda i mitten av ugnen för ca 25-30 minuter till gyllenbruna.

    14.

    Under tiden kransarna kallnar på galler förberedd glasyren. Blanda florsocker och mjölk till en tjockflyttande smet.

    15.

    Ringla glasyr över bröden och strö över mandelflarn.

    Ingredienser

    2/3 strösocker

    1 krm salt

    2 tsk torrjäst

    1 3/4 mjölk

    8 till 10 vetemjöl

    50 g smör

    2 ägg

    5-6 målade påskägg

    1 dl florsocker

    2-3 msk mjölk

    - mandelflarn

    - små strössel