Jordgubbskaka med rårörd vaniljsås, smakar lite som paj med vaniljsås fast utan botten. Bara den mjuka och goda pajfyllningen liksom. Drömgod och superenkelt att baka. Du behöver få igredienser, i princip det du har hemma, och du kan variera smak efter tycke. HÄR ser du hur enkelt du svänger den ihop. Testa!
JORDGUBBSKAKA MED RÅRÖRD VANILJSÅS
Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.
Antal: ca 8 bitar Tid: ca 45 min
Kaka:
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl strösocker
115 g smör, smält och avsvalnat
2 ägg
ca 400 g jordgubbar, delade i 4
mandelspån, kan uteslutas
Rårörd vaniljsås:
2 äggulor
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
GÖR SÅ:
Sätt ugnen på 175 grader, över och under värme. Fodra en rund form, ca 21-22 cm i diameter, med löstagbara kanter med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
I en stor skål blanda vetemjöl och strösocker.
I en annan skål vispa jämnt äggen med det smälta smöret.
Häll äggsmeten över de torra ingredienserna och blanda till en jämn tjock smet.
Tillsätt 2/3 delar av jordgubbarna och blanda lätt så du inte mosar dem för mycket.
Häll smeten i den förbereda formen och jämna till ytan.
Strö de resterande jordgubbsbitarna över. Strö ev mandelspån över.
Grädda i mitten av ugnen för ca 30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
Låt svalna i formen och sen kallna helt på galler.
Gör vaniljsåsen under tiden. Vispa äggulor med strösocker och vaniljsocker vit och poröst.
Vispa grädden till hårda toppar.
Vänd grädden i äggsmeten och blanda jämnt.
Förvaras kallt i tättslutande burk med lock.
Servera kakan riktigt kall med vaniljsås.*
* Jag gillar kakan kall men det går utmärkt att äta den ljummen med vaniljsås till eller vaniljglass.
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram