back-button

Simona Muntean

Picture of the author

JORDGUBBSLÄNGD - SVERIGES VACKRASTE TÅRTA I EN ANNAN SKEPNAD

En saftig och smakrik jordgubbslängd med tre lager bottnar, fylld med len jordgubbskräm och toppad med grädde och jordgubbar.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme samt fodra en form med bakplåtspapper. Använd samma form som till en rulltårta.

    2.

    Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål.

    3.

    Vispa äggvitorna till hård skum och häll i både syra och strösocker under fortsatt vispning.

    4.

    När det har blivit så hård att du kan se att det bildas toppar i äggsmeten är den färdigt vispad.

    5.

    Håll hälften av mjölblandningen och vänd försiktigt med en träslev eller spade. Vänd sen in även den andra delen av mjölblandningen och rör försiktigt. Se till att röra i smeten, blanda, så lite som möjligt för att behålla luften kvar i den.

    6.

    Fördela smeten på bakplåtspapper och jämna till ytan.

    7.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 20 minuter tills botten känns torr. Gräddningstid är beroende av vilken ugn man har och hur stor form du använder.

    8.

    Låt kallna på galler under tiden du förbereder fyllningen.

    9.

    Vispa färskosten och sen tillsätt florsocker i tre omgångar. Vispa snabbt emellan.

    10.

    Tillsätt de hackade jordgubbarna och vaniljpulvret och vispa snabbt och jämt.

    11.

    Vänd grädden i krämen.

    12.

    Jag delade bottnen i tre lika på bredden.

    13.

    Fördela krämen mellan bottnarna och avsluta med kräm. Vill du inte ha tårtan naken får du antingen göra 1 1/2 sats fyllning eller täck med grädde. Garnera med jordgubbar och ställ kallt om tårtan ska äta senare.

    Ingredienser

    7 äggvitor

    1,5 dl strösocker

    1 tsk vaniljpulver

    1 tsk vaniljsocker

    1 tsk askorbinsyra

    1,5 dl mjöl

    1 msk maizena

    2,5 dl florsocker

    1 tsk salt

    200 g färskost

    3 dl florsocker

    2 - 3 msk vaniljkräm

    3 dl vispad grädde

    2 dl färska jordgubbar

    - jordgubbshalvor