Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme samt fodra en form med bakplåtspapper. Använd samma form som till en rulltårta.
Här får ni en variant av Sveriges vackraste sommartårta - gjord som en längd, full med smaker, saftiga bottnar och täkt i den lena jordgubbskrämen. Toppade tårtan med grädde och jordgubbar förstås. Bottnarna är bakade i en stor ugnsform. Tänk er samma form som till rulltårta. Gräddningstiden kortas förstås men annars är tillvägagångssättet det samma.
1.
Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme samt fodra en form med bakplåtspapper. Använd samma form som till en rulltårta.
2.
Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål.
3.
Vispa äggvitorna till hård skum och häll i både syra och strösocker under fortsatt vispning.
4.
När det har blivit så hård att du kan se att det bildas toppar i äggsmeten är den färdigt vispad.
5.
Håll hälften av mjölblandningen och vänd försiktigt med en träslev eller spade. Vänd sen in även den andra delen av mjölblandningen och rör försiktigt. Se till att röra i smeten, blanda, så lite som möjligt för att behålla luften kvar i den.
6.
Fördela smeten på bakplåtspapper och jämna till ytan.
7.
Grädda i mitten av ugnen för ca 20 minuter tills botten känns torr. Gräddningstid är beroende av vilken ugn man har och hur stor form du använder.
8.
Låt kallna på galler under tiden du förbereder fyllningen.
9.
Vispa färskosten och sen tillsätt florsocker i tre omgångar. Vispa snabbt emellan.
10.
Tillsätt de hackade jordgubbarna och vaniljpulvret och vispa snabbt och jämt.
11.
Vänd grädden i krämen.
12.
Jag delade bottnen i tre lika på bredden.
13.
Fördela krämen mellan bottnarna och avsluta med kräm. Vill du inte ha tårtan naken får du antingen göra 1 1/2 sats fyllning eller täck med grädde. Garnera med jordgubbar och ställ kallt om tårtan ska äta senare.
1.
Till denna gjorde jag mer kräm för att täcka hela längden med. Tog ca 1/3 del mer av alla ingredienserna. Tårtan saftar till sig snabbt så se till att du har plats i kylen eller servera tårtan inom närmaste timmarna. Den blir absolut inte dålig på något sätt men den saftar till sig ordentligt. Det måste bero på redan saftiga angel food cake bottnarna gjorda på äggvitor. Låt mig gärna veta vad du tycker och var inte blyg, tryck gärna på lilla hjärtat längst ner i inlägget.
7 äggvitor (har tagit 2,2 dl)
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk vaniljsocker eller essens
1 tsk askorbinsyra
1,5 dl mjöl ( ersätt sen 1 msk mjöl med 1 msk maizena )
2,5 dl florsocker
1 tsk salt
200 g färskost typ Philadelphia
3 dl florsocker
2 – 3 msk vaniljkräm typ marsán pulver
3 dl vispad grädde
2 dl färska jordgubbar små hackade
jordgubbshalvor till garnering