back-button

Simona Muntean

Picture of the author

JORDGUBBSRULLTÅRTA

En läcker och vacker jordgubbsrulltårta med en krämig fyllning av färskost, florsocker, vaniljkräm och vispad grädde. Perfekt för att imponera på dina gäster!

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175º C och klä en form med bakplåtspapper. Använd en ugnsplåt.

    2.

    Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål.

    3.

    Vispa äggvitorna till hård skum och häll i både syra och strösocker under fortsatt vispning.

    4.

    Når det har blivit så hård att du kan se att det bildas toppar i äggsmeten är den färdigt vispad.

    5.

    Håll hälften av mjölblandningen och vänd försiktigt med en träslev eller spade. Vänd sen in även den andra delen av mjölblandningen och rör försiktigt. Se till att röra i smeten, blanda, så lite som möjligt för att behålla luften kvar i den.

    6.

    Fördela 4/5 delar av smeten på bakplåtspapper och jämna till ytan. Blanda färg i resten av smeten och klicka på ytan i önskad mönster.

    7.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 15 minuter tills botten känns torr. Gräddningstid är beroende av vilken ugn man har och hur stor form du använder.

    8.

    På ett annat bakplåtspapper strö över strösocker och vänd den färdiga botten över.

    9.

    Pensla baksidan med kallt vatten för att pappret lättare ska kunna tas bort. Pilla bort pappret och täck med en kökshandduk. Låt svalna tills du gör krämen.

    10.

    Vispa färskosten och sen tillsätt florsocker i tre omgångar. Vispa snabbt emellan.

    11.

    Tillsätt de hackade jordgubbarna och vaniljpulvret och vispa snabbt och jämt.

    12.

    Vänd grädden i krämen.

    13.

    Fördela krämen över botten och rulla längst med den långa sidan.

    14.

    Lägg rulltårtan på ett serveringsfat med skarven neråt. Vill du garnera rulltårtan spritsa grädde och dekorera med jordgubbshalvor. Eller sikta över lite florsocker bara och ställ kallt om rulltårtan ska ätas senare.

    Ingredienser

    7 äggvitor

    1,5 dl strösocker

    1 tsk vaniljpulver

    1 tsk vaniljsocker

    1 tsk askorbinsyra

    1,5 dl mjöl

    2,5 dl florsocker

    1 tsk salt

    200 g färskost

    3 dl florsocker

    2 - 3 msk vaniljkräm

    3 dl vispad grädde

    2 dl färska jordgubbar