Sätt ugnen på 175º C. Olja och mjöla en rund form på ca 22-23 cm. Lägg bakplåtspapper i botten på formen.
En mastig tårta med lager av len choklad- och jordnötsmousse på en kladdig browniebotten, täckt i chokladgrädde och garnerad med Reese's Peanut Butter cups.
1.
Sätt ugnen på 175º C. Olja och mjöla en rund form på ca 22-23 cm. Lägg bakplåtspapper i botten på formen.
2.
Blanda smör, socker och vanilj till browniebotten. Tillsätt ägg och vispa slätt. Blanda mjöl, kakao, salt och bakpulver och tillsätt till smeten, lite i taget. Vispa tills den är blandad.
3.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt den svalna under en kökshandduk.
4.
Blanda gelatinet med vatten till jordnötsmoussen och låt det svälla ett par minuter. Blanda jordnötssmör med kokosolja/kakaosmör, vanilj och 0,5 dl florsocker till en smet. Värm 1,5 dl grädde i mikron till nästan kokpunkten. Häll den över gelatinet och blanda väl tills gelatinet har smält. Blanda i jordnötspastan och ställ åt sidan.
5.
Börja vispa resterande grädde, 2,5 dl, i ca 30 sekunder tills det börjar tjockna lite. Häll i 0,75 dl florsocker och fortsätt vispa tills det blir styva toppar. Blanda 1/3 av grädden med jordnötssmeten, vänd sist i resten av den vispade grädden.
6.
I en form med löstagbara kanter eller i en tårtring, lägg först browniebotten och sedan all jordnötssmousse. Ställ kallt medan du förbereder chokladmoussen.
7.
Blanda gelatinet med vatten och låt det svälla ett par minuter. Dela chokladen i mindre bitar och mikra 10 sekunder i taget tills den smälter. Värm 1,5 dl grädde i mikron till nästan kokpunkten. Häll den över gelatinet och blanda väl tills gelatinet har smält. Blanda i chokladen och ställ åt sidan.
8.
Börja vispa resterande grädde, 2,5 dl, i ca 30 sekunder tills det börjar tjockna lite. Häll i 0,75 dl florsocker och fortsätt vispa tills det blir styva toppar. Blanda 1/3 av grädden med chokladsmeten, vänd sist i resten av den vispade grädden.
9.
Häll chokladmoussen över jordnötsmoussen när den har stelnat lite. Ställ formen kallt i några timmar i kylen eller en timme i frysen innan garnering.
10.
Vispa grädden i ca 30 sekunder tills den börjar tjockna lite. Häll i florsocker och kakao och fortsätt vispa tills det blir styva toppar. Spackla och garnera tårtan efter eget tycke.
4 smält smör
1,2 socker
1 vanilla extract
1 ägg
0,6 mjöl
3 kakao
1/8 bakpulver
1/8 salt
8 jordnötssmör
40 kokosolja eller kakaosmör
2 vaniljsocker
0,5 florsocker
2 gelatinpulver
1,5 kallt vatten
5 vispgrädde
0,75 florsocker
225 choklad
2 gelatinpulver
1,5 kallt vatten
5 vispgrädde
0,75 florsocker
3,5 vispgrädde
0,75 florsocker
0,75 kakao