back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Jordnötssmör- och chokladmoussetårta

En mastig tårta med lager av len choklad- och jordnötsmousse på en kladdig browniebotten, täckt i chokladgrädde och garnerad med Reese's Peanut Butter cups.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175º C. Olja och mjöla en rund form på ca 22-23 cm. Lägg bakplåtspapper i botten på formen.

    2.

    Blanda smör, socker och vanilj till browniebotten. Tillsätt ägg och vispa slätt. Blanda mjöl, kakao, salt och bakpulver och tillsätt till smeten, lite i taget. Vispa tills den är blandad.

    3.

    Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt den svalna under en kökshandduk.

    4.

    Blanda gelatinet med vatten till jordnötsmoussen och låt det svälla ett par minuter. Blanda jordnötssmör med kokosolja/kakaosmör, vanilj och 0,5 dl florsocker till en smet. Värm 1,5 dl grädde i mikron till nästan kokpunkten. Häll den över gelatinet och blanda väl tills gelatinet har smält. Blanda i jordnötspastan och ställ åt sidan.

    5.

    Börja vispa resterande grädde, 2,5 dl, i ca 30 sekunder tills det börjar tjockna lite. Häll i 0,75 dl florsocker och fortsätt vispa tills det blir styva toppar. Blanda 1/3 av grädden med jordnötssmeten, vänd sist i resten av den vispade grädden.

    6.

    I en form med löstagbara kanter eller i en tårtring, lägg först browniebotten och sedan all jordnötssmousse. Ställ kallt medan du förbereder chokladmoussen.

    7.

    Blanda gelatinet med vatten och låt det svälla ett par minuter. Dela chokladen i mindre bitar och mikra 10 sekunder i taget tills den smälter. Värm 1,5 dl grädde i mikron till nästan kokpunkten. Häll den över gelatinet och blanda väl tills gelatinet har smält. Blanda i chokladen och ställ åt sidan.

    8.

    Börja vispa resterande grädde, 2,5 dl, i ca 30 sekunder tills det börjar tjockna lite. Häll i 0,75 dl florsocker och fortsätt vispa tills det blir styva toppar. Blanda 1/3 av grädden med chokladsmeten, vänd sist i resten av den vispade grädden.

    9.

    Häll chokladmoussen över jordnötsmoussen när den har stelnat lite. Ställ formen kallt i några timmar i kylen eller en timme i frysen innan garnering.

    10.

    Vispa grädden i ca 30 sekunder tills den börjar tjockna lite. Häll i florsocker och kakao och fortsätt vispa tills det blir styva toppar. Spackla och garnera tårtan efter eget tycke.

    Ingredienser

    4 smält smör

    1,2 socker

    1 vanilla extract

    1 ägg

    0,6 mjöl

    3 kakao

    1/8 bakpulver

    1/8 salt

    8 jordnötssmör

    40 kokosolja eller kakaosmör

    2 vaniljsocker

    0,5 florsocker

    2 gelatinpulver

    1,5 kallt vatten

    5 vispgrädde

    0,75 florsocker

    225 choklad

    2 gelatinpulver

    1,5 kallt vatten

    5 vispgrädde

    0,75 florsocker

    3,5 vispgrädde

    0,75 florsocker

    0,75 kakao