back-button

Simona Muntean

Picture of the author

JULENS JULIGASTE PEPPARKAKSKRANS MED SAFFRANSKRÄM

  • 12 stora bitar

En krans av mjuka pepparkaksbottnar med len saffranskräm, toppad med sockrade lingon och krossad maräng.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader.

    2.

    Smörj en rund pepparkaksform som rymmer cirka 1,5 liter ca 20 cm diameter.

    3.

    Vispa ägg, strösocker och vanilj fluffigt.

    4.

    Blanda filmjölken med olja.

    5.

    Blanda ihop alla torra ingredienser.

    6.

    Vispa vätskan och chokladen i äggsmeten och vänd de torra ingredienserna.

    7.

    Häll smeten i formen och grädda den mitt i ugn för ca 30-35 minuter.

    8.

    Känn med en sticka om botten är färdig.

    9.

    Låt den svalna något i formen innan du vänder den på galler och låter den kallna helt.

    10.

    Under tiden förbered krämen.

    11.

    Blanda saffran med strösocker och citronsaft och låt det stå och dra minst 5 minuter.

    12.

    Vispa smöret vit och fluffigt.

    13.

    Vispa färskosten och blanda med smöret.

    14.

    Under fortsatt vispning häll florsocker, ca 1/2 dl åt gången.

    15.

    Vispa sist i saffran.

    16.

    Dela botten i två lika delar. Använd tandpetare och tråd som i bilden här så får du finaste ytan.

    17.

    Bred eller spritsa krämen mellan och över de kallna bottnarna.

    18.

    Dekorera med sockrade lingon och färska blad.

    19.

    Förvaras kallt till servering.

    Tips!

    1.

    I bildspelet ser du i bilder, steg-för-steg, hur enkelt det är att få till formen av en krans trots att du inte har en kakform med håll i mitten. Använd ett glas lika stor som det håll du vill göra i mitten av kakan. Tryck tills du lämnar tryck i kakan och skär med en vass kniv.

    2.

    Se hur enkelt det är att dekorera tårtan med en spritspåse som du gör ett lagom stort hål i, lite frysta lingon som du rullar i strösocker, små rosmarinkvistar och grovkrossade maränger.

    Ingredienser

    Pepparkakskrydda

    2 tsk malen kanel

    2 tsk malen ingefära

    1,5 tsk malen kardemumma

    1 tsk malen nejlika

    Botten

    2 ägg

    1 1/2 dl strösocker

    100 g smält choklad, ljus eller mörk

    1 dl olja

    1 1/2 dl filmjölk

    3 dl vetemjöl

    1 tsk bakpulver

    1 tsk vaniljsocker

    1 msk pepparkakskrydda

    Kräm

    300 g Philadelphia ost eller annan färskost naturell

    100 g saltat rumsvarmt smör

    2 dl florsocker

    1 kuvert á 0,5 g saffran + 1 tsk strösocker + 1 tsk citronsaft

    dekorera med sockrade lingon, krossade maränger och gröna kvistar