back-button

Simona Muntean

Picture of the author

JULENS JULIGASTE PEPPARKAKSKRANS MED SAFFRANSKRÄM

En krans av mjuka pepparkaksbottnar med len saffranskräm, toppad med sockrade lingon och krossad maräng.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader.

    2.

    Smörj en rund pepparkaksform som rymmer cirka 1,5 liter ca 20 cm i diameter.

    3.

    Vispa ägg, strösocker och vanilj fluffigt.

    4.

    Blanda filmjölken med olja.

    5.

    Blanda ihop alla torra ingredienser.

    6.

    Vispa vätskan och chokladen i äggsmeten och vänd de torra ingredienserna.

    7.

    Häll smeten i formen och grädda den mitt i ugnen i ca 30-35 minuter.

    8.

    Kontrollera med en sticka om botten är färdig.

    9.

    Låt den svalna något i formen innan du vänder den på galler och låter den kallna helt.

    10.

    Under tiden förbered krämen.

    11.

    Blanda saffran med strösocker och citronsaft och låt det stå och dra i minst 5 minuter.

    12.

    Vispa smöret vitt och fluffigt.

    13.

    Vispa färskosten och blanda med smöret.

    14.

    Under fortsatt vispning häll florsocker, ca 1/2 dl åt gången.

    15.

    Vispa sist i saffran.

    16.

    Dela botten i två lika delar. Använd tandpetare och tråd för att få finaste ytan.

    17.

    Bred eller spritsa krämen mellan och över de kallna bottnarna.

    18.

    Dekorera med sockrade lingon och färska blad.

    19.

    Förvara kallt till servering.

    Ingredienser

    2 tsk malen kanel

    2 tsk malen ingefära

    1,5 tsk malen kardemumma

    1 tsk malen nejlika

    2 ägg

    1 1/2 dl strösocker

    100 g smält choklad

    1 dl olja

    1 1/2 dl filmjölk

    3 dl vetemjöl

    1 tsk bakpulver

    1 tsk vaniljsocker

    1 msk pepparkakskrydda

    300 g Philadelphia ost

    100 g saltat rumsvarmt smör

    2 dl florsocker

    1 kuvert á 0,5 g safran

    1 tsk strösocker

    1 tsk citronsaft

    - sockrade lingon

    - krossade maränger

    - gröna kvistar