back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Juliga minimaränger

Underbara minisar till jul. Glömmer bort ibland att maränger är så enkla att göra och så fina att dekorera tårta med eller varför inte bara ha att mumsa på när suget slår dig på en onsdagskväll och du är förstås för trött för att sätta igång med värsta baket. Så baka ett gäng maränger och spara till 'svåra' tider. En annan gång ska jag visa er vackra rosmaränger med guldglitter på som jag har gjort till nyårsdesserten. Vad blir det? Har inte bestämt mig ännu. Än så länge vet jag inte ens hur jultårtan ska se ut eller vara för smaker i. Har ni bestämt vad som kommer finnas på er jul-och nyårsdessertbord? Här har jag färgat marängerna med grönt och rött ätbar gelefärg. Använd olika tyllar för att få till olika modeller.

  Hur

  1.

  Sätt ugnen på 100º C.

  2.

  Lägg bakplåtspapper på tre stora plåtar.

  3.

  Äggvitorna ska helst vara rumstempererade, ta därför fram dem ca 30 minuter innan du ska börja.

  4.

  I en skål eller assistent häll äggvitorna och tillsätt salt och tartan. Vispa på höghastighet till det bildas styva toppar och du kan vända skålen upp och ner utan att marängen flytter ut.

  5.

  Under fortsatt vispning tillsätt sockret, 1 msk åt gången. När allt socker är tillsatt häll i ev essens och vaniljsocker.

  6.

  Sist tillsätter du ev färg. Jag ville ha en twist och la ränder av gelefärg på insidan av min spritspåse. Använd en tandpetare eller en grillspetspinne till det.

  7.

  Spritsa marängerna på bakplåtspapper. Det går att spritsa dem ganska så tät eftersom dem behåller formen.

  8.

  Grädda i ugnen för 2 timmar. Jag gräddade båda plåtarna samtidigt, i mitten av ugnen, med några valser emellan.

  9.

  Stäng av ugnen och låt marängerna kallna inne.

  10.

  Förvara marängerna svalt i burk med lock. Håller väldigt väldigt länge. Ät marängerna som dem är eller använd som dekoration på tårta eller andra bakverk. Du kan doppa t ex botten på varje maräng i smällt choklad och lägg dem tillbaka på bakplåtspapper tills chokladen har stelnat.

  Ingredienser

  6 äggvitor

  1/2 tsk salt

  1/3 tsk creme de tartar eller citronsaft eller ättika

  2 tsk vaniljsocker

  3 dl strösocker

  1/2-1 tsk smaksättning

  ev gelefärg