back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KALLJÄSTA BLÅBÄRSBULLAR

  • 20-24 stycken

Saftiga knådfria kalljästa blåbärsbullar, både luftiga och lite kladdiga i mitten. Så goda. Du kan fylla bullarna med en god blåbärssylt eller med smörig vit choklad och blåbärsfyllning. Jag du hör hur det låter. Hur gott på en skalla ett till tio? Tolv vill jag påstå. Testa så får du berätta sen.

Hur

Gör så här

1.

I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men starta med endast 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg

2.

Tillsätt resterande vetemjöl, en dl i taget och upp till 6 dl samt blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr

3.

Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6-8 timmar

4.

Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra en stor form med höga kanter med bakplåtspapper. Ställ åt sidan

5.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt

6.

Rulla från den långa sidan. Skär i lagom breda rullar och lägg i formen med lite mellanrum emellan. Bullarna kommer jäsa fint och gå ihop under gräddningen

7.

Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 30-45 minuter

8.

Grädda i mitten av ugnen för ca 25-30 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta

9.

Låt svalna i formen under en kökshandduk eller som i mitt fall under locket på formen. Sikta florsocker över innan servering. Njuuuuuuut!

10.

Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan

Tips!

1.

Ska du frysa in bullarna gör det direkt efter att du har format dem, alltså ogräddade. Ta fram och grädda i förvärmt ugn för ca 35-40 minuter. På det sättet har du alltid färska bullar på nolltid

Ingredienser

Deg:

1.5 tsk torrjäst

1.5 dl strösocker

150 g normal saltat smör, kallt

5 dl mjölk

0.5 tsk kardemumma malen

2 tsk vaniljsocker

9 dl + 5-6 dl vetemjöl

Fyllning:

4-5 dl god blåbärssylt blandad med 4 msk vetemjöl eller 100 g normal saltat smör, vid rumstemperatur

2 dl blåbärssylt eller frysta blåbär

150 g riven vit choklad

4 msk vetemjöl