back-button

Simona Muntean

Picture of the author

KANELBULLESOCKERKAKA I LÅNGPANNA

En mjuk kaka i långpanna full med kanel fyllning och glasyr. Istället för smuldeg har jag gjort en mjuk kanel fyllning som topping som sjunker in i kakan medans den gräddas. Du har berg och dalar av krämig kanel fyllning och glasyr. Så om du gillar kanelbullar är du skyldig dig själv att testa denna. Servera den till frukost med en kopp kaffe eller till eftermiddag, även småbarn kommer älska den.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme och fodra en långpanna (ca 25X35 cm) med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

    2.

    Smält smöret i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölken och kardemumman och låt stå och svalna.

    3.

    Sikta vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål och ställ åt sidan.

    4.

    Vispa ägg och strösocker riktigt vit och pösigt. Tillsätt mjöl och vätska i två omgångar och vänd lätt med en slickepott till en klumpfri tjock smet.

    5.

    Häll smeten i pannan och släta till ytan.

    6.

    Smält smöret till fyllningen i en kastrull på spisen. Ta bort från plattan och blanda i resten av ingredienserna till fyllningen.

    7.

    Klicka fyllningen över kakan. Med spetsen av en kniv vänd runt och blanda lätt. Strö ev över pärlsocker.

    8.

    Grädda kakan i mitten av ugnen för ca 20–25 minuter eller känn med en provsticka att kakan känns klar. Tiden varierar från ugn till ugn.

    9.

    Blanda alla ingredienser till glasyren, börja med mindre mängd mjölk och addera vid behov, glasyren ska bli tjockflytande men fortfarande rinnig.

    10.

    Ringla glasyren över den varma kakan och den kommer att stelna ganska fort.

    11.

    Skär i lagom bitar och servera den varm eller vid rumstemperatur.

    12.

    Förvaras svalt i låda med lock.

    Ingredienser

    110 g smält smör

    3 ½ dl mjölk

    1 tsk kardemumma

    7 dl vetemjöl

    2 tsk vaniljsocker

    4 tsk bakpulver

    en nypa salt

    2 ägg

    2 dl strösocker

    100 g smör

    1 dl brunt farin strö

    1–2 msk malen kanel

    2 msk vetemjöl

    1 dl pärlsocker

    2 dl florsocker

    2 tsk vaniljsocker

    2–4 msk mjölk